Vetenskapsrådet
"Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2011 Nr 3

ler

Tentakel har gjort sitt

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

För drygt sex år sedan, i oktober 2005, släpptes det första numret av Tentakel, en nysatsning för forskare inom naturvetenskap och teknik.

Som månatlig nättidning var det lättare att få till en debatt med kommentarer och direktkontakt med läsarna. Och det var lättare att våga sticka ut.

När jag kom från Aftonbladet, där jag skrivit om spännande forskningsresultat i sex år, kunde jag inte ana att det skulle vara så kul med forskningspolitik. Men det var det! För även om Tentakel hade färre läsare, så var de desto mer dedikerade.

Engagerade läsare

I varje nummer har det kommenterats, röstats och klickats. Besöksstatistiken har ökat för varje år och senaste numret har haft över 10 000 besök.

Bland de mest lästa artiklarna finns Vetenskapsrådet anställer inga fler forskarelänk till annan webbplats, vårt skämtsamma "Månadshoroskoplänk till annan webbplats" och Så fördelas de strategiska medlen på universitetenlänk till annan webbplats.

Allra roligast har de undersökande artiklarna varit, där olika forskningsfrågor belyses från flera håll, som Externa medel –bra eller dåligt?länk till annan webbplats, Så gick riskprojektenlänk till annan webbplats, Därför har de bisysslorlänk till annan webbplats, Så korrelerar bibliometrin med peer reviewlänk till annan webbplats, och "En skuggtillvaro ska inte vara ett alternativ"länk till annan webbplats om så kallade skuggdoktorander, med flera.

(Det personligt mest minnesvärda reportaget var Här ska de hitta Higgslänk till annan webbplats, efter ett studiebesök I LHC-ringen på CERN.)

Populär debatt

Men de artiklar som generellt alltid varit populärast är de som skrivs av er forskare – debattartiklarna. Bland de mest kommenterade artiklarna i Tentakel finns t ex debattartiklarna Grundforskning försvinner från KTHlänk till annan webbplats, H-index försvårar för kvinnliga forskarelänk till annan webbplats och Den bästa forskningen är en mytlänk till annan webbplats, Att göra akademisk karriär i Sverige är svårtlänk till annan webbplats, Risk för sämre kvalitet med Open Accesslänk till annan webbplats, Färre universitet ger fler naturvetarelänk till annan webbplats.

Det här sista numret, som Siv Engelmark varit redaktör för, är fullspäckat med spännande läsning, bland annat om den stora ansökningsomgången på Vetenskapsrådet, Uppsala universitets rektorskandidat och svårigheten att hitta finansiering av medeldyr utrustning. Det känns bra att Tentakel slutar med flaggan i topp!

Vi har försökt ha tentaklerna ute i forskarvärlden, men nu är det dags att dra in dem. Tack alla forskare och andra läsare som bidragit till tidningens innehåll och personlighet – och gett mig sex intressanta år som dess redaktör.

Öppenhet

Precis som 5 röster här i det sista numret, hoppas jag att Tentakel banat väg för öppenhet och diskussion i Vetenskapsrådets nya nättidning, vars första nummer ska komma ut i april 2012.

Allt som rör forskningsvillkoren där ute på universiteten är ju livsviktigt för att svensk forskning ska kunna hålla hög kvalitet och därmed leda till en framgångsrik kunskapsnation.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2011-11-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.