Vetenskapsrådet
"Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2011 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Maria Sklodowska/Madame Curie

I år är det 100 år sedan Marie Curie fick sitt andra Nobelpris, i kemi. (Foto: Nobelmuséet)

RECENSION
Utställning: Maria Sklodowska/Madame Curie
Plats: Nobelmuséet
Period: 16 september 2011 – 29 februari 2012
Ett besök på Nobelmuseet, kanske särskilt under veckan då prisen tillkännages, känns lite högtidligt.

Så många kreativa människor som gjort så många bra saker, och sannolikt hade vi vetat mindre om dessa prestationer om inte Alfred Nobel förvånat världen genom att testamentera en stor del av sin förmögenhet till de viktigaste vetenskapliga, litterära eller fredsbevarande bedrifterna.
 
Kanske hade Marie Curie inte ens fått riktigt erkännande för sin del i forskningen om radioaktivitet om inte Nobelkommittén kommit fram till att 1903 års fysikpris skulle tilldelas Pierre Curie och Henri Becquerel för denna upptäckt. Pierre Curie förklarade att han inte skulle ta emot priset om inte hans hustru Marie också fick ta del av äran, och så fick det bli.

Två Nobelpris

Sju år senare förärades hon även kemipriset för att ha lyckats påvisa de hittills okända grundämnena radium och polonium. Att det i år är 100 år sedan Marie Curie fick kemipriset och att det är kemins år 2011 är huvudanledningarna till att Nobelmuseet tagit fram utställningen Maria Sklodowska/Madame Curie.
 
Utställningen är gjord utifrån olika perspektiv, en del ägnas åt Curies båda Nobelpris och den dramatik som omgärdade dem, en åt vetenskapskvinnan Curie, en åt makarna Curies laboratorium, en åt radioaktivitet och en åt atomen och vad Marie Curies upptäckter betytt för forskningen. 

Man kan inte låta bli att fascineras av den ihärdighet som måste ha drivit henne, inte bara de långa timmarna i labbet, utan också att hon på egen hand krossade flera ton av uranmalmen pechblände för att till slut utvinna någon tiondels gram radium.

Just pechblände utgör inledningen till utställningen och symboliseras av en stor stenhög flankerad av en filmsekvens av Curie som sliter vid en stor kittel och en geigermätare där man kan testa strålningen från en bit av uranmalmen. 

Förebild för kvinnor- och män

En del i utställningen visar filmer med nutida kvinnliga forskare som berättar vad Marie Curie betytt för dem, och jag stör mig lite på att Marie Curie framförallt framhålls som en förebild för kvinnor, vilket hon naturligtvis är ett utmärkt exempel på, men varför skulle hon inte vara en förebild även för män?

Samtidigt är det omöjligt att bortse från att hon var det första kvinnan att få ett Nobelpris, den första kvinnan som blev invald i franska vetenskapsakademien – länge till och med den enda, den första kvinnliga professorn vid Sorbonne och den enda kvinna som förärats två Nobelpris. Men är det inte på tiden att se henne som en framstående forskare i första hand?

Marie Curie är en mycket intressant person, och kanske är det utställningens största förtjänst – man vill veta mer, för det är trots allt en ganska kompakt utställning som lämnar mycket kvar att upptäcka.
Nobelmuseet är väl värt att besöka flera gånger, och Marie Curie förtjänar extra uppmärksamhet under detta jubileumsår. Det är två goda skäl att besöka utställningen som visas till februari 2012. 
 
Betyg: 3 av 5 Tentakler.

Recensent: Camilla Jakobsson
Koordinator, Forskningens infrastrukturer, Vetenskapsrådet.

Datum: 2011-11-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.