Vetenskapsrådet
"Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2011 Nr 3

Ökat stöd till forskningsinstitut

Ari Laptev

Föreståndare vid Institut Mittag Leffler är sedan första september Ari Laptev, professor vid Imperial College London. (Foto: privat)

Vetenskapsrådet ökar kraftigt stöden till forskningsinstituten Mittag-Leffler och Nordita de kommande fem åren.
– Det betyder otroligt mycket. Nu kan vi bedriva normal verksamhet, säger Ari Laptev, som är nytillträdd föreståndare vid Institut Mittag Leffler.

Institutet, inriktat på matematikforskning, har de senaste åren haft svårt med finansieringen och verksamheten har fått gå på sparlåga.

Nu planerar man att i stället stärka de befintliga forskningsprogram och även expandera med fler forskningskonferenser, kurser för matematiklärare och gymnasister. Dessutom ska man bygga nya lägenheter för att ersätta dem som byggdes i slutet av 1960-talet.
– Vi vill bli mer öppna för alla, också matematiklärare och forskande gymnasiestudenter.

Stöd i fem år

Den nya finansieringen är en gemensam satsning av ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, rådet för infrastruktur och Vetenskapsrådet centralt. Totalt blir det tio respektive fem miljoner kronor per år till Mittag Leffler och Nordita. Bägge stöden ges under fem år.

Institut Mittag Lefflerlänk till annan webbplats är inriktat på matematikforskning. Norditalänk till annan webbplats på teoretisk fysik.
– Stödet är viktigt eftersom verksamheterna har så stor betydelse för svensk forskning, säger Sven Stafström som är huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.

Siv Engelmark

Datum: 2011-11-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.