Vetenskapsrådet
"Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2011 Nr 3

Hon föreslås bli ny rektor i Uppsala

EÅ

Eva Åkesson kan bli den första kvinnnliga rektorn i Uppsala universitets historia. (Foto: Kennet Ruona)

Grattis, Eva Åkesson, prorektor och professor i kemisk fysik från Lunds universitet, som föreslås bli ny rektor vid Uppsala universitet.
– Tack. Jag är smickrad och hedrad att förordas.

Bakom förslaget finns en enig universitetsstyrelse. Det avgörande beslutet tar regeringen inom kort. Och därmed kan Eva Åkesson bli historisk. Uppsala universitet har aldrig någonsin tidigare i historien haft en rektor som är kvinna.

– Jag har varit kvinna i hela mitt liv, så för mig är det inget som känns annorlunda nu, kommenterar Eva Åkesson.

Speciellt att komma utifrån

Idag är hon prorektor vid Lunds universitet, näst äldst av de nutida svenska universiteten. Där finns liksom i Uppsala alla fakulteter och universiteten konkurrerar om både forskningsanslag och studenter.

Hur ser du på att du går till en konkurrent?
– Jag går lika mycket till en samarbetspartner. Universiteten har mycket gemensamt och vi har samarbetat i flera frågor, bland annat om kvalitetsutveckling. Men att komma utifrån ställer speciella krav på mig att lära känna universitetet och tvärtom.

Behöver inriktningen på Uppsala universitetet förändras?
– Det gäller alla att vi måste bli bättre hela tiden. Starka och gränsöverskridande forskningsmiljöer måste ta på sig ansvaret att angripa de stora utmaningarna i samhället, som hållbar utveckling, hälsa, klimat, åldrande etcetera. Internationella frågor är viktiga och såväl forskning som utbildning måste delta mera globalt.
 

"Dags att satsa på humaniora och samhällsvetenskap"

Uppsalas nya rektor tillträder vid årsskiftet. Eva Åkesson vet vad hon anser vara de viktigaste uppgifterna för en rektor:

– Att företräda och vara en samlande kraft för hela universitetet, både utbildning och forskning. Att öka synligheten både utåt och inåt och delta i samhällsdebatten. Men jag är ingen ensamvarg – det är en uppgift för hela ledningsgruppen.

Vad har du för förväntningar på forsknings och innovationspropositionen som kommer 2012?
– Jag förväntar mig bredare anslag och tydligare fokus på humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningsområdet. Det är dags att satsa på det nu. Den förra propositionen hade mycket inriktning på medicin och teknik.
 

Naturvetare

Eva Åkesson är professor i kemisk fysik. Tentakel frågar varför en bakgrund inom naturvetenskap, och särskilt kemi, är så vanlig hos rektorer.
– Vi har en bra utbildning och får kompetenser och färdigheter som gör att vi fungerar i olika sammanhang och positioner, säger Eva Åkesson.

Uppsala universitet är inte det enda lärosätet som byter rektor. I november började Åsa Bergenheim som rektor vid Karlstads universitet. Hon är inte naturvetare utan professor i idéhistoria och pedagogiskt arbete. Nya rektorn i Linköping, Helen Dannetun, som tillträdde i juli är däremot professor i fysik.

Namn: Eva Åkesson.
Ålder: 49 år, fyller 50 dagen innan nyårsafton.
Yrke: Prorektor och professor i kemisk fysik från Lunds universitet.
Familj: Man och två barn, dotter 19 år och son 17 år.
Bor: Just nu i Hässleholm men flyttar till Uppsala efter nyår, om hon får jobbet. Familjen kommer efter när sonen har gått klart gymnasiet.
Intressen: Paddlar kajak och utövar yoga.

Siv Engelmark

Datum: 2011-11-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.