Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Trångt. Adrian testar en rymdkapsel. (Foto: Gustav Löfgren)

NASA – A human adventure

RECENSION
Utställning: NASA – A human adventure
Plats: Tekniska Museet i Stockholm
Period: 28 januari-6 november 2011
 
Framför en kopia av rymdkapseln Friend 7 blir jag stående. Det är många tankar som far genom huvudet. Vi är på utställningen "NASA – A human adventure", på Tekniska Museet i Stockholm. Min son Adrian och hans kompis Kilian, båda 9 år gamla, har redan sprungit vidare med sina audioguider.
 
Men jag fastnar framför kapseln som nätt och jämt rymde en person. Astronauterna själva pratade inte om att kliva in i den, utan om att dra på sig den.
 

Rymdålderns upptakt

Syftet med astronauten John Glenns färd var att skicka upp en människa i omloppsbana runt jorden, studera hur hon fungerar där uppe och slutligen få tillbaka henne. Helst levande. Detta var upptakten till amerikansk rymdålder. Under knappt fem timmar färdas han runt jorden i en hastighet på cirka 27 000 km i timmen. Året var 1962.
 
Det vilar något magiskt runt rymdålderns barndom. Astronauterna i sina rymddräkter och sina raketer, som hämtade från serietidningar. Det handlar om att tänja gränser, om nästan övermänskliga hjältar som riskerar sina liv, de nya vetenskapliga upptäckterna och om rymdkapplöpningen. Ytterst handlar det om människans obotliga nyfikenhet och det är svårt att inte ryckas med av det jag möter. Utställningen utnyttjar framförallt hjältarna och rekvisitan i sina berättelser och det är NASA som berättar för oss.

Kommers

Men var tog grabbarna vägen? Jag hittar dem i den tillfälliga museibutiken där du kan köpa en signerad rymddräkt för 15 000 kronor. Eller låta dig fotograferas bakom en rymddräkt med rymdbakgrund, för 55 kronor. Denna kommers vinner inga pluspoäng hos mig.
 
Men när jag ser min son provsitta i en kapsel och han förvånas över hur trångt och obekvämt de färdades förstår jag att utställningen går hem hos yngre. De bryr sig inte om att det handlar om NASA:s berättelser. För dem är det inte konstigt att bära en audioguide, en Ipod med hörlurar där man klickar sig fram till olika berättelser. Att hörlurarna kostar 20 kronor extra bryr de sig heller inte om.
 
Jag ger utställningen en trea. Adrian toppbetyget fem. Kilian, en fyra. De är förstås i rätt målgrupp. Sammanfattningsvis är det ett lustfullt besök för oss alla. Dock inget stort steg för mänskligheten, men ett litet för oss som bor i Stockholm.
 

Betyg: 3-5 Tentakler 

Fotnot: Tekniska museet i Stockholm arrangerar världspremiären av utställningen "NASA – A Human Adventure". Utställningen innehåller över 400 autentiska föremål där flertalet visas nu för första gången. A Human Adventure öppnade den 27 januari 2011 och pågår till den 6 november. Därefter går utställningen vidare på en flerårig turné i Europa och i USA. Tekniska museet blir sannolikt den enda plats i Skandinavien där utställningen visas.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.