Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1
Sverige är bra på algebra och svensk matematikforskning är något att räkna med. (Foto: SXC)

Sverige är bra på algebra och svensk matematikforskning är något att räkna med. (Foto: SXC)

Sverige starkt på matematisk analys

Klicka på bilden för att ladda ner matematikutvärderingen. (Foto: VR)

Klicka på bilden för att ladda ner matematikutvärderingen. (Foto: VR)

Nivån på matematikforskning i Sverige är generellt mycket hög med flera starka områden, enligt en nyligen genomförd utvärdering av området. Det finns dock områden som är svaga och där förbättringar behöver göras.
 
Som starka områden pekas matematisk analys och beräkningsmatematik ut, men även forskning inom algebra och geometri är på frammarsch.
 
Varför är Sverige så bra på matematikforskning?
– Jag tror att det är en kombination av en lång tradition och att svenska forskare har varit bra på att koppla matematik till olika tillämpningsområden. Vi har också en mycket bra grundutbildning som lyckas fånga unga begåvningars intresse för matematik, säger Sven Stafström, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknik på Vetenskapsrådet.
I utvärderingen har en internationell panel granskat matematisk forskning finansierad av Vetenskapsrådet och Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF under åren 2002-2006.
                                                                         
– Enligt utvärderingen behöver statistikområdet förstärkas. Detta är mycket värdefull information som vi tillsammans med lärosäten och övriga finansiärer måste vidta åtgärder för att försöka komma tillrätta med, säger Sven Stafström, huvudsekreterare inom naturvetenskap och teknikvetenskap på Vetenskapsrådet.
 
Något som enligt panelen är bekymmersamt är den ekonomiska situationen vid det internationella forskningsinstitutet för matematik, Institut Mittag-Leffler i Stockholm. För att nationalskatten inte ska gå förlorad måste både dess finansiella underskott och långsiktiga stabilitet ges högsta prioritet.
 
– Vi är redan uppmärksammade på situationen, men detta ger ytterligare argument och vi jobbar med att hitta en lösning på problemet, säger Sven Stafström.

Fotnot: Rapporten finns tillgänglig via Vetenskapsrådets publikationstjänstlänk till annan webbplats eller som pdföppnas i nytt fönster.

Pamela Werner

Datum: 2011-02-22
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.