Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1

Eva Åkesson.

Karin Markides tilldelades Kemistsamfundets Oscar Carlson-medalj vid invigningen av Kemins år 2011. Alfred Nobel underhöll. (Foto: Samir Alaoui)

Karin Markides tilldelades Kemistsamfundets Oscar Carlson-medalj vid invigningen av Kemins år 2011. Alfred Nobel underhöll. (Foto: Samir Alaoui)

Kemins år är här

Eva Åkesson ser fram emot ett spännande Kemins år. (Foto: Lunds universitet)

Boogie night. Bilden ingår i en konstutställning i Lund med anledning av kemins år. Den föreställer kylda palladiumpartiklar, tagna med elektronmikroskop (Bild: Reine Wallenberg och Olivier Balmes)

Boogie night. Bilden ingår i en konstutställning i Lund med anledning av kemins år. Den föreställer kylda palladiumpartiklar, tagna med elektronmikroskop (Bild: Reine Wallenberg och Olivier Balmes)

Håll utkik efter den här loggan.

Håll utkik efter den här loggan.

2011 har utsetts till kemins år och ingår i FN:s årtionde för hållbar utveckling.
– Man måste ha goda kemiska kunskaper för att kunna lösa framtidens viktiga utmaningar, som klimatförändringen, säger Eva Åkesson, prorektor vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till Kemins år.
Syftet med kemins år är att öka allmänhetens förståelse för kemi och kemisk kunskaps betydelse för att lösa samhällets problem som till exempel växthuseffekten och råvaruförsörjning när oljan ska fasas ut.

Runt om i hela världen kommer det under året att organiseras mängder av aktiviteter som visar på kemins betydelse; föreläsningar, utställningar, debatter och konferenser.

Månadsteman

– I Sverige har vi valt att organisera aktiviteterna kring 12 månadsteman, från konst och kultur i januari till kemins historia och Nobel i december. Det blir bland annat filmer och månatliga lektionstips till skolor.
I Lund invigde man Kemins år i januari med konstutställningen Kemi – inga konstigheter (se bilden).

– Atomer och molekyler finns överallt, i matlagningen, i kroppen, i alla produkter runt omkring oss. Till och med våra känslor är ju störtskurar av hormoner, säger Eva Åkesson och det går inte att ta miste på hennes engagemang.

Lång resa

Hon var med från början när idén började diskuteras i IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry). Efter en hel del lobbyverksamhet, bland annat med hjälp av Etiopien och några andra afrikanska länder, proklamerade FN-organet UNESCO 2011 som ett internationellt kemiår.
– Det har varit en lång resa från 2007 och det är nästan lite overkligt att kemins år är nu. Det är ett spännande år vi ser fram emot!

I år är det också 100 år sedan Marie Curie fick sitt andra nobelpris – i kemi. Därför ligger ett särskilt fokus på att beskriva kvinnornas bidrag till forskning och vetenskap.

Hur ser det ut på den fronten i Sverige?
– Det finns många duktiga kvinnliga kemister här, säger Eva Åkesson och nämner namn som Kristina Edström, Sara Linse, Karin Markides, Pernilla Wittung-Stafshede och Elisabeth Sauer-Eriksson.

Somliga menar att kemin som ämne är utrotningshotat. Vad säger du om det?
– Nej! Kemi finns överallt och ligger till grund för väldigt mycket annat. Som kärnämne kanske det minskar något men kemi ingår i många andra discipliner, till exempel nanoteknik, materialvetenskap och medicinsk teknik... Kemi blir mer och mer gränsöverskridande. Det är oerhört brett och sträcker sig från fysik till biokemi. Kemin utgör kontaktyta mot så många olika områden.

 
Fotnot: Läs mer om Kemins år på www.kemi2011.se länk till annan webbplatsoch www.chemistry2011.orglänk till annan webbplats.
Fotnot 2: Läs även om kemisterna Andrew Ewing som fått ERC och Ulf Ellervik som fått pi-priset i det här numret.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.