Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1

Ulf Ellervik.

Ellervik prisas för ond kemi

Ulf Ellervik tog priset för sitt manus "Ond kemi". (Foto: Kenneth Ruona)

Grattis Ulf Ellervik, professor i organisk kemi i Lund, som tilldelats Pi-priset för sin bok "Ond Kemi".
Det populärvetenskapliga debutantpriset, på 314 159 kr och ett förlagskontrakt, delas ut av Kungliga Vetenskapsakademin tillsammans med förlaget Fri Tanke.
Vad är det för bok du skrivit?
– Med utgångspunkt från små anekdoter förklarar jag kemiska fenomen i "onda" sammanhang. Det handlar om svavellukten i helvetet, ormgifter, farliga droger, död och förruttnelse.
 
Tanken om en bok har han burit på länge, men den konkretiserades först när han läste resultaten från ROSE-undersökningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som visade hur ointressanta ord som "atom", "molekyl" och "polymer" uppfattades bland ungdomar.

Ondskan intresserar

– Ord som "drog", "gift" och "sprängämne" uppfattades som spännande och intressanta. Vi måste ta avstamp i det som intresserar allmänheten. Jag ville få folk att känna "Wow, det här är ju jättespännande!". Ondska och mörker intresserar folk. Själv älskar jag, liksom många andra, deckare. Och inte är det polisarbetet som kittlar, utan ondskan!
 
Utlysningen av Pi-priset var den spark han behövde för att komma igång.
– Deadline låg åtta månader framåt i tiden, en lagom tid att skriva en bok på.

Ingår att popularisera

Ulf Ellervik forskar på hur modifierade björksockermolekyler kan användas som cellgift vid behandling av tumörer. I hans professur ingår också popularisering av kemin, bland annat i form av föreläsningar och kemishowerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Häromdagen deltog han i ett event om kemi och mode tillsammans med två andra kemister och tre modebloggare, på Kulturen i Lund, med anledning av Kemins år.
– Tredje uppgiften är oerhört viktig, menar han. Kan vi inte förmedla betydelsen av vår forskning, kommer vi att marginaliseras som vetenskap. 
 
Fårgan är hur en professor och småbarnsfar hinner pressa in bokskrivande i en redan stressad tillvaro.
– Jag slutade titta på TV under de här månaderna. Först avsatte jag en semestervecka för att komma igång, sedan skrev jag två timmar om dagen.
Att han uppfattar skrivandet som "en drog" underlättar säkert. Och bådar för mera populärkemi framöver. Kanske fler böcker?
– Det är inte omöjligt, jag har en del idéer. Men jag lovar inget. 
 

Fotnot: Boken Ond kemi ges ut i september, lagom till Bokmässan i Göteborg

Namn: Ulf Ellervik.
Yrke: Professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru och två barn, 3 och 5 år gamla.
Intressen: Jag älskar mat och bakverk! Både att äta, laga, baka och det kulturhistoriska. Har alltid en surdeg på lut i kylen. Jobbar just nu på att hitta det ultimata sättet att få perfekta croissanter.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.