Tentakel

Toppkvalificerade kvinnliga forskare ratas

I december presenterade Delegationen för jämställdhet i högskolan rapporten Hans Excellens – om miljardsatsningarna på starka forskningsmiljöerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Enligt rapporten sorteras toppkvalificerade kvinnliga forskare bort i dessa miljardsatsningar från de olika forskningsråden.
 
– Våra resultat tyder på att tio år med excellenspolitiken har haft allvarliga konsekvenser för jämställdheten. Totalt sett har kvinnor endast utgjort 12,7 procent av dem som tilldelats excellenscentra eller strategiska satsningar –  87,3 procent av satsningarna har gått till män, skriver författarna.
 
Till största delen beror detta på att kvinnor utgör en låg andel av de sökande till excellenssatsningar, 15 procent, att jämföra med ungefär 30 procent vid Vetenskapsrådets vanliga utlysningar inom medicin och 18 procent inom naturvetenskap och teknik.

– I flera fall har kvinnor helt sållats bort, trots att de varit toppkvalificerade. Man
kan inte undgå misstanken att fördomar spelat in vid bedömningen, som ofta gjorts av övervägande manliga internationella experter.
 
Av de 20 som fått mest pengar är 19 män och 1 kvinna.
Mest kritik i rapporten får SSF:s stora satsningar, men även Vetenskapsrådets starka miljöer kritiseras. Pär Omling håller med om att första Linné-utlysningen inte gick i jämställdhetens tecken:
 
– Man förväntar sig att 31 procent borde vara kvinnor, för så många kvinnliga forskare finns det i det svenska forskningssystemet. 20 procent av de sökande var kvinnor men det vara bara 17 procent som fick, säger han i en tv-debatt i Aktuelltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med Agnes Wold, en av författarna till rapporten.
 
Till den andra Linnéutlysningen krävde Vetenskapsrådet en jämställdhetsplan samt bestämde att om två miljöer är lika bra, skulle den med flest kvinnliga forskare väljas.
 
– Effekten blev att vi fick 29 procent kvinnor bland de sökande, och 28 procent bland dem som fick vara med.

Fotnot: Läs debattartikeln Kvinnliga forskare ratas i nya forskningspolitikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (DN 14 december 2010). Läs också mer på Vetenskapsrådets hemsida Jämställdhet är en fråga om kvalitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Datum: 2010-12-16
Skriv ut