Vetenskapsrådet
"Det vi vill ha är kunskap, men det vi får kallas information. "
- Peter Gärdenfors
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2010 Nr 5

Johanna Rosén.

Johanna fick ERC-pengar på tredje försöket

Johanna Rosén fick ERC-medel på tredje försöket och kan nu utöka sin forskargrupp i materialfysik. (Foto: P. Persson)

Hon bygger helt nya material, atomlager för atomlager. Målet är att kunna ge dem skräddarsydda egenskaper. Nu får Linköpingsforskaren Johanna Roséns ett stort prestigefyllt stöd från det europeiska forskningsrådet.
Det handlar om material sammansatta av olika atomlager som lagras på varandra på ett naturligt sätt.
 
Materialet får den unika förmågan att ha vissa egenskaper i en riktning och andra i en annan. Det kan ha både metalliska och keramiska egenskaper. Johanna Rosén vill nu dessutom göra det magnetiskt.
 
– Det kan vara intressant för tillämpningar inom spinntronik, som utnyttjar både elektronernas laddning och spinn. Idag används spinntronik för att bland annat bygga snabbare och mindre hårddiskar, säger hon.
 

Beräkningar och försök

Forskargrupper världen över har försökt att bygga in magnetiska egenskaper i liknande material, men ännu har ingen lyckats. Men forskarma i Linköping är en bit på väg. De har en idé som nu ska testas i labbet.
– Det gäller att kombinera lämpliga atomslag i rätt koncentrationer. Det är en jättespännande del av projektet och de första resultaten kommer inom kort, säger Johanna Rosén.
 
Forskarna kombinerar virtuella försök, beräkningar och simuleringar, med experiment. I simuleringarna varierar de såväl atomslag som hur de ska sitta i materialet, för att se hur det påverkar materialets egenskaper.
 
Materialet läggs på ett atomslag i taget, i korta så kallade plasmapulser av joner, elektroner och atomer. Genom att varva pulser från olika källor kan man blanda vitt skilda atomslag i kontrollerade koncentrationer. Metoden har Johanna Rosén har varit med och utvecklat som postdoktor i Sydney.
 
Utgångsmaterialet i de aktuella försöken är ett grafenliknande kol, som även ska varvas med lager av metallatomer.
 

Forskargruppen fördubblas

Johanna Roséns forskarkarriär har gått som en dans. Efter fysikutbildningen i Linköping disputerade hon i Aachen i Tyskland. När hon senare var postdoktor i Sydney fick hon höra talas om att Linköpings universitet utlyste särskilda LiU-forskarassistenttjänster. Hon sökte och fick en tjänst och så gick flyttlasset hem igen.
– Jag har verkligen hittat rätt. Tjänsten ger finansiering och ledarskapsutbildning. Man får möjlighet att börja bygga en egen grupp och jag kunde anställa min första doktorand.

Tre år senare kan hon anställa ytterligare två doktorander och två disputerade forskare, tack vare stödet från det europeiska forskningsrådet på 1,5 miljoner euro under fem år.
– Vi blir dubbelt så många i gruppen, åtta stycken, som kan göra beräkningar och experiment och förverkliga idéer. Det är många pusselbitar som ska på plats och vi kan nu hjälpas åt på ett helt annat sätt. Detta blir ett jätteskutt framåt.
 

Tredje gången


Det är tredje året Johanna Rosén söker stöd från ERC. I fjol kom hon så långt att hon blev intervjuad i Bryssel. Några pengar blev det dock inte.
– Jag fick konstruktiv feedback efter intervjun genom granskarnas utlåtanden. Det gjorde att jag i årets ansökan lade till en mer detaljerad beskrivning av hur man skulle kunna testa mina material för tillämpningar.
 
De senaste tre åren har hon också hunnit med att få två barn. I december kommer det tredje.
Hur hinner du med?
– Vi organiserar och planerar mycket och både min sambo och jag jobbar deltid på universitetet. Det fungerar jättebra.

 
Namn: Johanna Rosén.
Yrke: Forskare i materialfysik.
Ålder: 35 år.
Bor: Linköping.
Familj: Sambo, två barn på 3 och 1,5 år och ett till på väg.
Fritid: Barn och jobb.

Fotnot: Läs även artikeln 20 unga svenskar får pengar från ERC.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.