Vetenskapsrådet
"Det vi vill ha är kunskap, men det vi får kallas information. "
- Peter Gärdenfors
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2010 Nr 5

Annica Black-Schaffer.

Annica blev sista forskarassistenten

Annica Black-Schaffer

Annica Black-Schaffer tillhör sista omgången av dem som får en forskarassistenttjänst från Vetenskapsrådet.
– Det är skönt att ha en 4-årig tjänst just nu när karriärvägen för akademiker i Sverige är så diffus, säger hon.
Annica Black-Schaffer tog sin doktorsexamen i kondenserade materiens fysik vid Stanford University i Kalifornien, sedan hon träffat sin blivande make där under ett utbytesår från Linköpings universitet.

– Som svensk är man van vid anställningstrygghet, men baksidan är att folk inte vill åka utomlands. I USA pluggar man på ett ställe, doktorerar vid ett annat, gör postdok vid ett tredje och blir professor på ett fjärde ...

Forskare i kläm

Annica Black-Schaffer flyttade hem till Sverige när hon fick en postdoktorsanställning på NORDITA (Nordiska institutet för teoretisk fysik) i Stockholm. Hon vill gärna fortsätta inom akademin och tycker att det är synd att Vetenskapsrådets forskarassistentanställningar försvinner.
– Det kan nog bli många som kommer i kläm eftersom karriärvägen i Sverige är så diffus just nu.

Själv har hon fått en forskarassistenttjänst i Uppsala där familjen bor, och räknar med att flytta från NORDITA till Uppsala universitet under våren, där hon ska undersöka teoretiskt magnetism och supraledning i både grafen och de högtemperatursupraledande kupraterna, för att försöka förstå hur dessa material fungerar.

– Framför allt ska jag titta på elektronernas starka växelverkan. Min forskning är ganska teoretisk, mest sitter jag med papper och penna – och gör beräkningar i datorn.

Hett område

Grafen är ett hett område just nu och upptäckten av den ovanliga kolformen belönades med Nobelpris i årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, vilket Annica Black-Schaffer förstås tycker är roligt.
Men även intresset för högtemperatursupraledare fortsätter också att vara stort eftersom nyttan av supraledning , dvs strömöverföring utan förluster, vid höga temperaturer knappast kan underskattas.

– Om vi kan förstå mekanismen bakom supraledning i kupraterna¹ finns det goda möjligheter att designa nya material som är supraledande vid ännu högre temperaturer, då blir det riktigt intressant för tillämpningar inom t ex strömdistribution och generation av starka magnetfält, säger Annica Black-Schaffer.

 
Namn: Annica Black-Schaffer.
Yrke: Forskare inom kondenserade materiens fysik.
Ålder: 32 år.
Bor: I radhus i Uppsala.
amilj: Man och en dotter, 2,5 år.
Intressen: Fotboll, vandring, skidor.

 
Fotnot: Läs även artikeln Var fjärde fick forskningsmedel i det här numret av Tentakel.
Fotnot 2: Läs mer om grafen i tidigare nummer av Tentakel: Det ska va´ tunna skivor av kolöppnas i nytt fönster.

¹ Kupraterna är keramiska perovskitmaterial där den viktigaste beståndsdelen är ett eller flera sammankopplade koppardioxidlager.

Eva Barkeman

Datum: 2010-12-16
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.