Vetenskapsrådet
"Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer."
- William Cowper
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2010 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Hubble

Hubble-teleskopet har spanat ut i rymden i 20 år. (Foto: Cosmonova)

FILMRECENSION
Film: Hubble
Plats: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm
Inget lämpar sig så väl för IMAX-formatet – en 760 kvadratmeter stor kupolformad filmduk – som filmer om rymden. Den senaste filmen på Cosmonova handlar om Hubble, det stora rymdbaserade teleskopet som nu varit vårt öga mot rymden i 20 år. Genom astronauternas reparationsresor – och förstås Hubbles egna bilder – får vi följa med på en hisnande resa genom rum och tid.

Hubble-teleskopet tog tio år att bygga, av totalt 10 000 personer. 1990 var det klart för leverans i en omloppbana runt jorden, 520 kilometer ovanför oss. Tanken var att få en inblick i galaxernas liv och kanske hitta andra planeter som vår egen, ta bilder av universum som är omöjliga att få från jorden – och har också blivit den guldgruva man hoppats.

Ser bakåt i tiden

I biosalongen färdas vi genom vår egen galax, vidare in i Orion-nebulosans rosa moln där nya solsystem ständig föds, och bortom mot galaxhoparna som hopar sig. Ju längre bort vi ser, desto längre bakåt i tiden ser vi.

Men även rymdteleskop blir gamla och behöver repareras. Totalt har fem serviceexpeditioner gjorts till Hubble. Filmen följer den sista serviceresan i maj 2009. Besättningen ska göra flera rymdpromenader och tränar i en jättebassäng på Nasas Johnson Space Center i Houston där det finns en exakt kopia av Hubble-teleskopet.

Tufft serviceuppdrag

Uppdraget är tufft. Först ska rymdfärjan Atlantis docka med ett teleskop som rör sig med en hastighet på 28 000 kilometer i timmen, sen ska man ut och meka i en klumpig rymddräkt i 200 minusgrader. Som hjärtkirurgi med vantar, beskriver någon det.

Det är onekligen spännande att följa Hubble-äventyret. Och bilderna är oändligt vackra. Ändå kommer jag inte ifrån känslan av att filmen (som delvis är producerad av Nasa) är en ren hyllning till den amerikanska rymdstyrelsen. Men de glömmer berätta vad som kommer att hända sedan. 20 år har gått, och Hubble är skrotningsfärdig. Tyvärr.

Betyg: 4 Tentakler

Fotnot: Läs mer om Hubble-teleskopetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.