Vetenskapsrådet
"Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer."
- William Cowper
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2010 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Susanne Åkesson på fältarbete med soppsköldpaddor på Ascension Island. (Foto: Brendan Godley)

Hon är fågelskådaren som gillar prickskytte

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet?
I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Möt Susanne Åkesson.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet?
– Det skall bli mycket spännande att delta i arbetet inom ämnesrådet NT och innebär en möjlighet att vara med och påverka inriktningen och satsningar inom svensk naturvetenskaplig forskning. Personligen kommer jag att lära mig mycket om processen som helhet, och hur Vetenskapsrådet verkar i ett internationellt perspektiv såväl som hur särskilda satsningar görs nationellt. Jag hoppas kunna bidra till utvecklingen av svensk naturvetenskaplig forskning på ett ansvarsfullt sätt.

Vilken tycker du är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
– Jag ser det som en utmaning att balansera grundforskning av hög kvalité och de innovationer och applikationer som kan genereras från fri grundforskning med samhällets önskemål om mer tillämpad och direkt samhällsnyttig forskning. Jag tycker det är viktigt att forskning får vara fri och att möjlighet ges till att skapa kreativa forskningsmiljöer där yngre forskare kan rymmas och verka tillsammans med äldre och mer erfarna forskare. Samtidigt anser jag att forskning som bidrar till utvecklingen av ett hållbart samhälle är högst angelägen och viktig att satsa på för framtiden. Svenska forskare bör ges möjlighet att delta aktivt och bidra till utvecklingen av ett långsiktigt hållbart samhälle.

Vad brinner du för?
– För mig är möjlighet till långsiktighet inom forskningen och en trygg arbetssituation viktig för de anställda forskarna en viktig politisk fråga, där Vetenskapsrådet bör finna vägar att samverka med universiteten. Ansvar och fördelning av medel mellan Vetenskapsrådet och lärosätena kommer att vara viktig. Rekrytering av yngre forskare och deras möjligheter att starta nya forskningsinriktningar som på sikt kan leda till större projektsatsningar är något som jag ser som en viktig del i utvecklingen av svensk grundforskning. Svenska forskare bör ges möjlighet med stöd från Vetenskapsrådet och universiteten att agera tyligare och samverka i en internationell forskningsmiljö.

Vad arbetar du själv med?
– Jag arbetar med flyttningsekologi och har specialiserat mig på djurs navigationsförmåga. Under de senare åren har mitt forskningsintresse breddats och inkluderar numera studier av sångfåglar, insekter, havssköldpaddor och albatrosser. Jag är intresserad av jämförelser mellan olika djurgrupper i deras anpassning till att navigera, till exempel vilka sinnessystem som är involverade, och hur de olika kompassystemen fungerar och interagerar.

Min forskning bedriver jag med hjälp av olika tekniker där jag följer och studerar djurens rörelser under naturliga förflyttningar (t ex satellitsändare, radiotelemetri, GPS) samt genom att experimentellt manipulera tillgången av olika typer av information och studera djurens respons under kontrollerade former. Jag arbetar med beteendeexperiment i kombination med studier av naturliga förflyttningar i fält, och bland annat bedrivit forskning i högarktis under ett antal forskningsexpeditioner. Vidare arbetar jag tillsammans med kollegor kring flyttfåglars genetik, och deras sinnesbiologiska anpassningar.

Sedan 2008 är jag koordinator för ett Linnéprogram finansierat av Vetenskapsrådet om djurs förflyttningar, Centre for Animal Movement Research, CAnMove vid Lunds Universitet.
 
Popularisering och kommunikation av forskningsresultat genom olika typer av media är något jag gillar och ägnat mig en hel del åt.
   
Vad vet dina kollegor inte om dig?
– Att jag bakar surdegsbröd, gillar att snickra, är en duktig prickskytt och att jag inte har något emot att dansa hambo.

Namn: Susanne Åkesson.
Ålder: 45 år.
Yrke: Professor i zoologisk ekologi, Lunds Universitet.
Bostad: Skånelänga utanför Lund.
Familj: Gift med Anders, en dotter Astrid 7 år.
Intressen: Akvarellmåleri, friluftsintressen, dans, fågelskådning, att läsa och skriva böcker. 

Fotnot: Se fler Rådsprofiler:
Pernilla Wittung-Stafshedelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Anders Rantzerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Olle Häggströmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ellen Moonsöppnas i nytt fönster
Olle Eriksson

Eva Barkeman

Datum: 2010-09-27
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.