Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3

Va, vet du inte det?

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Problemet med ungas bristande intresse för naturvetenskap och teknik ligger hos de vuxna, menar Anne-Sofie Mårtensson i en debattartikel i det här numret av Tentakel. Om föräldrarna bara svarar "jag vet inte" på barnens nyfikna frågor, är det inte så konstigt att lusten att veta försvinner. Själv möttes jag av en helt annan taktik. Min pappa svarade lite småspydigt, "va, vet du inte det? när jag undrade något. Det fick mig att ta vilja reda på saker och ting – på egen hand, något som jag haft nytta av både som doktorand och journalist.

Om regeringen inför förslagen i Teknikdelegationens rapport – främst kompetensutveckling av lärarna – återstår att se. Under tiden finns det mycket att ta reda på för de nyfikna forskare som underhållit sitt intresse för teknik och naturvetenskap. Det finns nämligen elva miljarder kronor i oförbrukade forskningsmedel vid landets universitet och högskolor. En summa som stadigt ökat eftersom pengarna inte hunnit användas i tid, bland annat på grund av ökad administration och undervisning. Därför har man helt enkelt inte hunnit anställa nya forskare i takt med att pengarna rullat in.

En annan slags administration som också tar tid från forskningen är alla ansökningar om externa forskningsmedel. Ansökningsförfarandet måste förenklas tycker KVA i en rapport. Vetenskapsrådet håller delvis med och ska se över beredningsprocessen. Just nu pågår årets beredningsarbete för fullt.

Nu tar Tentakel sommaruppehåll och önskar alla läsare en trevlig sommar, och i synnerhet de forskare som granskar ansökningar inför höstens beslut...

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2010-05-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.