Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3

Sven tror på strategisk grundforskning

Linköpingsprofessorn Sven Stafström blir ny huvudsekreterare. (Foto: Eva Barkeman)

Linköpingsprofessorn Sven Stafström blir ny huvudsekreterare. (Foto: Eva Barkeman)

Sven Stafström blir ny huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap från och med den första juli.
Läs intervjun med honom i Tentakel.
– Det är viktigt att sprida förståelsen för att satsningar på strategiska områden går att kombinera med satsning på grundforskning. Kombinationen att ge stöd till projekt som forskare söker och att välja ut intressanta områden för riktade insatser ger en dynamik i systemet. En bred satsning på grundforskning gör att man blir snabbfotad och lättare kan följa med och hoppa på intressanta tåg när nya områden dyker upp, säger Sven Stafström.
 
Grundforskning i kombination med strategiska satsningar är en av tre forskningspolitiska frågor som han lyfter fram som särskilt viktiga. De andra två är internationellt samarbete och tydliga karriärvägar för unga forskare.
 
– Samarbeten inom Norden och Europa ger forskningen ytterligare en möjlighet att utvecklas, inte minst kring intressant infrastruktur som Max IV och ESS. Och är inte den akademiska karriären intressant riskerar vi att tappa personer som vi kunde ha haft stor nytta av i akademin.

Disputerat i teoretisk fysik

Sven Stafströms egen forskarkarriär började vid Linköpings universitet där han disputerade i teoretisk fysik 1985. Året efter fick han en anställning som forskarassistent vid samma universitet, senare ett lektorat och 2000 en professorsanställning. Han har också varit postdoktor i professor Jean-Luc Brédas grupp, då i Namur, Belgien, och gästforskat vid Allied Signal Inc. i Morristown utanför New York.

Forskningen handlar bland annat om elektrontransport i organiska ledare samt studier av kolnanorör och fulleren-lika material, en forskning som under många år fått stöd från bland annat Vetenskapsrådet.

Han tillträder huvudsekreterartjänsten den 1 juli, men har redan börjat nya jobbet på deltid. En dag i veckan åker han upp från Linköping till Stockholm för att successivt fasas in i de nya uppgifterna.

 


Tre år i ämnesrådet

– Det är ett av de finaste jobb man kan ha om man är intresserad av hur forskningsmedel fördelas och att de används på ett bra sätt. Jag funderade ett tag, men tvekade aldrig att söka jobbet. Det är jätteskoj att jag fick det, säger Sven Stafström.
 
Han är dock ingen nykomling i Vetenskapsrådet korridorer. Efter tre år som ledamot i ämnesrådet har han en viss insikt i vad huvudsekreterarskapet innebär.
 
– Jag vet vilka frågor som behandlas, känner till vårt uppdrag och kan beredningsprocessen väl. Att bereda och bedöma ansökningar är vårt viktigaste uppdrag och det måste göras med kvalitet. Det är en viktig uppgift för Vetenskapsrådet och ämnesråden att kvalitetssäkra och utveckla beredningsprocessen.

Bra kontakter med forskarsamhället

Centralt i den processen är den kollegiala bedömningen, diskussioner i beredningsgrupperna samt yttranden om ansökningarna.
– Man måste se till att yttrandena är sakliga och ger de sökande konstruktiv kritik.
 
Som huvudsekreterare för ämnesrådet är det viktigt att vara synlig i forskarsamhället, säger Sven Stafström. Därför tänker han resa runt på de svenska lärosätena och träffa forskare. Men han vill också påverka övriga samhället.
– Det är viktigt att sprida budskapet att satsning på grundforskning är av stor betydelseför långsiktig utveckling av kunskapssamhället och för utveckling av ny teknik.

 
Namn: Sven Stafström.
Yrke: Professor i beräkningsfysik vid Linköpings universitet.
Ålder: 52 år.
Familj: Hustru, söner 23 och 20 år, en dotter 17 år.
Bor: I Linköping och i övernattningslägenhet i Stockholm.
Intressen: Skidåkning, helst utför, och cykling (har cyklat Vätternrundan 2008 och 2009 och är ordförande i Mjölby cykelklubb), snickra på fritidshuset på Öland och läsa, allt från facklitteratur och populärvetenskap till skönlitteratur.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.