Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3
Universiteten samlar oanvända bidrag på hög. (Foto: SXC)
Universiteten använder inte alla pengar som kommer in till forskningen. Summan oförbrukade medel har på senare år ökat starkt och är nu uppe i elva miljarder kronor.
Lunds universitet har de senaste åren lyckats få flera Linnéstöd och en stor del av regeringens strategiska satsningar. Men har också mest oförbrukade bidrag av alla lärosäten. 2009 var summan 2,06 miljarder.
Allt färre unga är intresserade av att studera teknik och naturvetenskap.
– Det är ett allvarligt problem, säger Leif Johansson, ordförande i Teknikdelegationen som nu lämnat sin rapport till forskningsminister Tobias Krantz med ett förslag om en bred nationell strategi.
Sven Stafström blir ny huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap från och med den första juli.
Läs intervjun med honom i Tentakel.
Här är grodan som andas genom huden. (Foto: Stefan Hetwig) Här är grodan som andas genom huden. (Foto: Stefan Hetwig)
I år är det biologiska mångfaldens år. Bara de senaste tre åren har 123 nya arter upptäckts i Borneos tropiska regnskogar, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.
I april släpptes senaste Rödlistan över svenska arter som är hotade i olika grad.
Antalet ansökningar har ökat inom naturvetenskap och teknikvetenskap i år, som en följd av satsningen på Livets molekyler i samverkan.
Inget rubbar Yoccoz cirklar. (Foto: Andreas Nilsson)
Den franske matematikern Jean-Christophe Yoccoz är årets Årets Tage Erlanderprofessor. Den 12 maj installerades han vid KTH i Stockholm.
– Det ska bli väldigt skoj att få tillbringa så mycket tid i Sverige, säger mannen som analyserat cirkelavbildningar.
NIRPA, det nordiska samarbetet kring forskningspolitisk omvärldsanalys, har haft sitt första stora möte. Bland annat diskuterades globalisering och hur man mäter vilka forskningsstrategier som ger bäst utfall.
KVA tycker att det tar alldeles för mycket av forskarnas tid att söka pengar från forskningsråden. Pär Omling på Vetenskapsrådet anser dock att ansökningsförfarandet är en del av forskningen och den vetenskapliga processen.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.