Tentakel

Tatiana Makarova

Tatiana Makarovas magnetiska fullerener är på omslaget till Dekkers encyclopedi om nanovetenskap. (Foto: privat)

Vad gör du nu och hur har vägen dit sett ut?
– Jag har fortsatt forska vid Umeå universitet sedan jag fick rådsforskartjänsten, bland annat som projektledare för två EU-projekt inom 6:e ramprogrammet. 2009 blev jag ledamot i expertpanelen för EU:s sjunde ramprogram. Jag har också utvecklat två nya kurser, i nanoteknologi och nanomaskiner, båda om 7,5 högskolepoäng på D-nivå.
 
Vad har rådsforskartjänsten betytt – för din forskning och din karriär?
– Allt. Det finns ett ryskt citat, " Science is the satisfaction of one´s curiosity at the expense of the state". Jag har fått en unik möjlighet att göra vad jag vill, nämligen att försöka hitta ett sätt att producera magnetiskt kol i större mängder. Inte att skriva tjogvis med artiklar, utan få ett tydligt praktiskt resultat: en bit material, utan metallatomer i – som fungerar som en magnet vid rumstemperatur. Det tog mig över sex år, närmare bestämt sju, men jag gjorde det!

Jag är glad när folk tackar mig för mitt arbete på konferenser, bland annat för boken "Carbon-based magnetism", Elsevier 2006, tillsammans med F. Palacio. Det är fantastiskt att se sitt arbete växa till en ny vetenskaplig inriktning.

Jag hoppas att min nyfikenhet, som stillats på statens bekostnad, inte varit förgäves. Folk pratar på allvar om kolbaserad spinntronik idag och jag tror att denna inriktning kommer att resultera i fundamentalt nya maskiner.
 
Kan du se att du fungerat som inspirationskälla för andra kvinnliga forskare?
– Inspiration? Jag är övertygad om att tjejer inte är mindre begåvade än killar när det gäller fysik. Mina doktorander heter Agniezcka och Valeria – båda tjejer. Mina master-studenter 2009/2010 heter Christina, Francizca, Guliz, Maria, Wilson, Charles, Forto och Jamil – 50 procent flickor.
 
Övrigt?
– Här vill jag passa på att ge en teknisk kommentar. Mitt arbete har genomgått stadier av upptäckt och motbevis. Kan vanlig grafit i en blyertspenna bli magnetisk? Forskare inom fältet delades in i troende och icke-troende. Enda sättet i den situationen var att genomföra grundliga experiment, utan att bry sig om skeptikerna. 2009 blev ett riktigt genombrott för magnetiskt kol. Insciences skrev "The researchers show experimental evidence for excluding magnetic impurities to be the origin of ferromagnetism, ending ten years of debatelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster". Avslutar tio års debatt – det är nyckelordet. Det var verkligen inga lätta år, men nu tillhör de det förflutna.

 
Namn: Tatiana Makarova.
Född: 1959 i St Petersburg.
Yrke: Lektor och forskare i fysik, Umeå universitet.
Karriärväg: Doktor i fysik och matematik 1993 i St Petersburg, postdoktor Umeå universitet, docent 2004.
Handledning: En färdig doktor, en doktorand.
VR-medel idag: Nej.
Familj: Man och en dotter.


Datum: 2010-03-29
Skriv ut