Vetenskapsrådet
" All vetenskaps början är förvåningen över att tingen är som de är. "
- Aristoteles
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April/Maj 2010 Nr 2

Ann-Christine Albertsson.

Framtidens polymerer som utvecklas av Ann-Christine Albertsson. (Foto: KTH)

Hon vill göra polymerer som naturen gör

Ann-Christine Albertsson är glad att ERC ger stöd till 40-talisterna. (Foto: Staffan Dånmark)

Grattis, Ann-Christine Albertsson, kemiforskare vid Kungliga Tekniska högskolan, som har fått ett stort så kallat Advanced Grant från det europeiska forskningsrådet ERC, till forskning om polymera material.
– Tack! Det är jätteroligt och ett erkännande av min forskning. Ämnesområdet synliggörs och hamnar i fokus. Det är viktigt, säger Ann-Christine Albertsson som är professor i polymerteknologi.

Vad handlar din forskning om?
– Jag vill utveckla framtidens material. Jag tycker att det är dags för forskningen inom polymera material att ta en ny vändning och det är det jag eftersträvar med min forskning. Jag tror att det behövs någon som jag, med en gedigen erfarenhet, för att åstadkomma ett steg i den riktningen och i detta projekt utgår vi från polymerer baserade på polylaktid.
 
Varför behövs nya material?
– Idag görs plaster av relativt enkla polymerkedjor. Naturen bygger inte material på det sättet. Vi vill göra nästa generation material på samma sätt som i naturen för att bättre kunna styra när, var och hur materialet bryts ner.

Målet är ett material som bryts ned på ett sätt som är så bra som möjligt för miljön, utanför och i kroppen.

Hur kan man använda nya polymerer?
– Vi vill utveckla grundkonceptet och se om vi kan få det ett steg längre på molekylär nivå. Vi arbetar mot givna tillämpningar, men framställningen av kommersiella produkter ligger utanför projektet, säger Ann-Christine Albertsson men nämner bland annat användningsområden inom biomedicinska material och i förpackningar.

Inom biomedicinen kan det handla till exempel om konstgjorda vävnader, som bryts ned i takt med att de ersätts av kroppens egna, i ben, nerver med mera.

Polymerer av laktid är en första modell för att utveckla ett nytt koncept. Nästa steg är att bygga till exempel polyeten på samma sätt.
 
Stödet från det europeiska forskningsrådet ERC är på 2,5 miljoner euro under fem år. Vad betyder det för din forskning?
– Det stödjer mig att fortsätta driva en stark forskargrupp i fem år till. Pengarna är riktade till högriskprojekt, en typ av projekt och en storlek på projekt som det annars kan vara svårt att hitta utrymme för. Det är glädjande att ERC anser att 40-talisterna kan fortsätta jobba efter fyllda 65 år. De bedömer endast de vetenskapliga resultaten och aktiviteten, som till exempel kurvan för publicerade artiklar. Är den på uppåtgående har man fortfarande en möjlighet att få forskningsstöd.
 
 
Namn: Ann-Christine Albertsson.
Yrke: Professor i polymerteknologi vid KTH och chefredaktör för den vetenskapliga tidskriften Biomacromolecules som hon startade år 2000.
Ålder: 64 år.
Bor: Saltsjöbaden.
Familj: Man och norsk skogskatt.
Intressen: Allt från matlagning och trädgårdsskötsel till heminredning och konst.

Fotnot: Läs även artikeln De som fick ERC-stöd har även VR-stödöppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.