Vetenskapsrådet
" All vetenskaps början är förvåningen över att tingen är som de är. "
- Aristoteles
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April/Maj 2010 Nr 2
2001 gjorde Vetenskapsrådet en specialsatsning på sex unga lovande kvinnliga forskare inom teknikvetenskap. 2002 tillträdde de var sin sexårig rådsforskartjänst.
I dag har alla en bra karriär inom akademin, visar en uppföljning som Tentakel gjort.
Vart femte beslut om så kallade rådsforskartjänster från Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap har överklagats. I inget fall har överklagandet gått igenom.
– Överklagandenämnden ändrar beslut bara om det begåtts formella fel, säger Arne Johansson, huvudsekreterare vid ämnesrådet.
I slutet av förra året tog ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap beslut om åtta nya rådsforskare som tillträder under 2010. Tjänsten innebär tre års heltidsfinansiering, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.
Men med den nya högskoleproppen kan rådsforskaren avskaffas.
Jarone Pinhassi.
Jarone Pinhassi är docent på institutionen för naturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. 2010 tilldelas han en anställning som forskare i ekologisk genetik av Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Susanna Törnroth-Horsefield är forskare på institutionen för kemi vid Göteborgs universitet. 2010 tilldelas hon en anställning som forskare i enzymologi av Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.  
Från och med i år ska även indirekta kostnader anges när forskare söker projektbidrag från Vetenskapsrådet. De nya reglerna lär resultera i lägre beviljningsgrad eftersom pengarna inte räcker till högre indirekta kostnader, befarar Arne Johansson på Vetenskapsrådet.
Ann-Christine Albertsson.
Grattis, Ann-Christine Albertsson, kemiforskare vid Kungliga Tekniska högskolan, som har fått ett stort så kallat Advanced Grant från det europeiska forskningsrådet ERC, till forskning om polymera material.
De åtta svenska forskare som fick Advanced Grants från det europeiska forskingsrådet ERC har alla redan projektbidrag från Vetenskapsrådet, visar en snabbkoll som Tentakel gjort.
Grattis, Olle Eriksson, materialforskare vid Uppsala universitet, som får 2,1 miljoner euro i ett "Advanced Grant" från det europeiska forskningsrådet ERC till forskning om magnetiska material.
Här i LHC-ringen på CERN kolliderar protoner i rekordfart. (Foto: CERN)
Rekorden slås på löpande band vid partikelacceleratorn LHC vid CERN i Schweiz sedan nystarten i höstas. Maxeffekten beräknas uppnås 2013, men redan nu kan experiment köras.
Svante Björck är ny ordförande i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap. Han är professor i kvartärgeologi vid Lunds universitet.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.