Vetenskapsrådet
"Det finns ingen vetenskap utan fantasi och ingen konst utan fakta."
- Vladimir Nabokov
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2010 Nr 1

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Kall feber

Historien är bra, men det saknas något, skriver recensenten.

Titel: Kall feber
Författare: Jerker Virdborg
Förlag: Albert Bonniers förlag 2009
Den ambitiösa unga forskaren Karin Ryd har fått en åtråvärd tjänst på en forskningsanläggning. Anläggningen som ligger långt ute på landet är enorm och fungerar som ett helt eget samhälle, dock omgärdat av stängsel och vakter. När Karin efter ett tag börjar få grepp om sitt nya jobb upptäcker hon allt mer saker i sin omgivning som döljs och som under alla omständigheter ska döljas.

Tanken om att författaren antagligen har gjort ett studiebesök på någon stor europeisk forskningsanläggning finns i bakhuvudet. De realistiska detaljerna bidrar trots den helt surrealistiska situationen till att skapa en känsla av verklighet. Men trots att Kall feber har drag av en obehaglig dröm, är den tyvärr inte en fullfjädrad mardröm. Historien är bra och man kan följa den röda tråden ganska bra, men det saknas något som är svårt att sätta fingret på. För trots att man följer huvudpersonen ända in i duschen kommer man ändå inte riktigt nära.  

Betyg: 3 Tentakler

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.