Vetenskapsrådet
"Det finns ingen vetenskap utan fantasi och ingen konst utan fakta."
- Vladimir Nabokov
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2010 Nr 1

Ben från gråval hittad utanför Ystad.

Det drygt halvmeter långa benet som hittades utanför Ystad kommer från en gråval, en utdöd art i Östersjön. (Foto Staffan Waerndt)

Ben från utrotad val dök upp i Östersjön

Love Dalén. (Foto: Privat)

I somras hittade två fiskare ett stort ben när de trålade botten utanför Ystad. Nu har Naturhistoriska riksmuseet undersökt benets DNA och konstaterar att det tillhörde en gråval.
Eftersom gråvalen utrotades från Atlanten på 1600-talet – eller i början av 1700-talet – är benet cirka 300 år gammalt eller ännu äldre. Kanske flera tusen år.
 
– Vi blev väldigt förvånade! Det är oerhört fascinerande och överraskande att benet är från en gråval eftersom det bara finns cirka femton tidigare fynd från Atlanten, säger Love Dalén, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

Kolla släktskap

– Det finns uppgifter som säger att en stor val strandade utanför Ystad år 1709. Det kan vara denna valen som har "återfunnits", säger han.
 
I så fall är detta antagligen det senaste fyndet av atlantisk gråval som har hittats, vilket gör det extra intressant.
 
– Mer utförliga DNA-analyser skulle kunna ge en bättre bild av hur den atlantiska gråvalen var släkt med gråvalarna i Stilla Havet, säger Love Dalén. Till exempel skulle man kunna undersöka om Atlanten koloniserades från Stilla havet och när detta skedde.
Idag finns gråvalar bara i Stilla havet.
 
Vad kan du jämföra detta fynd med?
– Oj, vilken svår fråga... När vi för några år sedan, med genetiska analyser, fann att fjällrävarna på Hardangervidda var förrymda farmrävar – och inte vilda individer – ligger nära i jämförelse. Det var nog en större överraskning, men mindre rolig, än gråvalsfyndet.

Kommer ni att bygga upp en lokal forskarstation i Ystad nu?
– Nej, man har nog hittat den enda gråvalen i Ystadstrakten, säger Love Dalén. Det är nog smartare att förlägga en sådan station någon annanstans där chansen är större att hitta nästa exemplar. Som vid Storsjön i Jämtland.
 
Enligt Peter Mortensen, konservator vid Naturhistoriska riksmuseet, blir gråvalar cirka 16 meter långa. Det upphittade benet, som är 55 cm långt, kommer från en överarm. Artbestämningen utfördes av biologistudenten Erik Ersmark.

Ska åldersbestämmas

Nu ska benet åldersbestämmas men det tar flera månader. Den här gråvalen kan ha dött när som helst efter senaste istiden för 10 000 år sedan.
 
När det gäller analyser på förhistoriskt material ligger Sverige mycket långt framme med två starka forskningsgrupper – en vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och en på Evolutionsbiologiskt Centrum i Uppsala.

Tommy Karlholm

Datum: 2010-01-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.