Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

God jul och gott nytt klimat

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Den 7-18 december pågår FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Målet är att fatta beslut om ett nytt globalt klimatavtal efter 2012 när Kyotoprotokollet löper ut.

192 länder ska enas om ett politiskt bindande avtal i kampen mot klimatförändringen, med målet att minska utsläppen av klimatgaser så mycket att jordens medeltemperatur inte stiger med mer än två grader jämfört med förindustriell tid. 

Trazan och Banarne gör sitt för klimatet med den barnvänliga musikalen Banankontakt. (Se recensionen i det här numret av Tentakel.)

I 5 röster har vi frågat fem svenska klimatforskare hur de ser på klimatfrågan och vilka förhoppningar de har på klimatkonferensen.

I förra numret av Tentakel berättade vi om några av de klimatrelaterade forskningsprojekt som fått medel från Vetenskapsrådet i år. I det här numret kan du läsa om några av de infrastrukturer som fått medel, bland andra Life Watch och Myfab. I nästa nummer följer upp några av de så kallade riskprojekt som Vetenskapsrådet finansierade i mitten av 2000-talet.

Till dess – ha en utsökt god jul, med gott klimat! Varför inte vänta in julen med den kemiska julkalendernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Lunds tekniska högskola...

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-12-14
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.