Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Banankontakt

Trazan och Banarne matar sin köttätande växt, vegetarianen Roger. (Foto: Anna Huerta)

MUSIKALRECENSION
Titel: Banankontakt
Manus & sångtexter: Lasse Åberg
Kompositör: Janne Schaffer
På scenen: Nassim Al Fakir, Andreas Nilsson, Mari Götesdotter och Ayla Kabaca
Djungelljuden strömmar från scenen där Trazan och Banarnes koja står. Men ganska snart störs idyllen av fröken Öken som vill hugga ner träden – maghogny, ebenholts och teak. I djungelbornas kamp mot miljömarodörerna figurerar förstås Maja, en viss liten bitsk piraya.

Musikalen Banankontakt är en klimatföreställning från Riksteatern och Naturskyddsföreningen. I bästa Mamma Mia-anda har Lasse Åberg och Janne Schaffer från Electric Banana Band samlat ihop några av sina klassiker, förnyat en del och skapat en lättsam och rolig klimatmusikal med enkel intrig.

Låten "Olyckan" har gjorts om till "Bolyckan" där Trazan (spelad av Andreas Nilsson) luras att flytta från djungelkojan till en flugsvamp och sjunger "Jag vill bo i en svamp". Banarne (spelad av Nassim Al Fakir) får till slut banankontakt med yttre rymden och lyckas rädda både skogen och sin piraya.

Bäst är Mari Götesdotter med ett alldeles underbart rörelsemönster som Herr Kameloeont, fröken Ökens assistent. Hon spelar också den köttätande växten Roger (som är vegetarian, jämt hungrig och helst vill äta fruktkost), och lyfter pjäsen med sin härliga energi och sångröst.

Publiken gungar med i de välbekanta låtarna, barn såväl som vuxna.

Banankontakt turnerar till 35 orter i landet, fram till och med mars. I anslutning till föreställningarna arrangeras olika klimataktiviteter i samarbete med Naturskyddsföreningen, som firar 100-årsjubileum i år.

Betyg: 4 Tentakler

 
Fotnot: Här är spelplanenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.