Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Bronsåldersmordet

Bronsåldersmordet är fortfarande ett ouppklarat fall...

BOKRECENSION
Titel: Bronsåldersmordet
Författare: Jonathan Lindström
Förlag: Norstedts 2009
1953 gräver lantarbetaren David Zetterström upp delar av ett skelett efter en mördad man vid Granhammar utanför Stockholm. Experter från Historiska museet kallas in och de kommer efter viss möda fram till att det rör sig om ett mord begånget under bronsåldern.
 
Jonathan Lindström, arkeolog, fackboksförfattare och tidigare antikvarie vid Stockholms läns museum, har sedan 1998 lett ett forskarlag som undersökt “Granhammarsmannen". Experter från en lång rad olika vetenskapliga discipliner har deltagit. Bland annat har man genomfört en DNA-analys, olika isotopmätningar, AMS-datering (Accelerator Mass Spectrometry) och datortomografiska undersökningar. Den mördade mannen visar sig med stor sannolikhet ha kommit från östra Skåne. Vad hade han för ärende i Mälardalen och varför mördades han? Lindström och hans team ger läsaren en spännande och trovärdig tolkning av gåtan.
 
Det här är en bok för dem som uppskattar att läsa om hur man med modern teknik kan ge en häpnadsväckande tydlig och tänkvärd bild av vårt avlägsna förflutna. Författaren, som är en utmärkt berättare, målar upp en fascinerande bild av bronsålderns Skandinavien och boken är späckad med mängder av kittlande fakta.
 
Forskningen om “Granhammarsmannen" är inte avslutad utan fortgår. Forskningsresultaten kommer att publiceras i vetenskapliga artiklar.

 
Betyg: 4 Tentakler

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.