Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

Forskning på kattungar har hjälpt att förebygga barnblindhet. (Foto: SXC)

Öppenhet ger bättre syn på djurförsök

Colin Blakemore. (Foto: Oxford University)

Neurobiologen Colin Blakemore har utsetts till huvudfiende av den brittiska djurrättsrörelsen. I över tjugo år har han och hans familj utsatts för mordhot och skadegörelse. Trots det rekommenderar han sina svenska forskarkollegor total öppenhet i djurförsöksfrågor.
Colin Blakemore är en av Storbritanniens mest uppmärksammade forskare. Han har blivit språkrör för forskning med djurförsök, men det är ingen självvald roll. Det var djurrättsrörelsen som valde Blakemore. I mitten av 1980-talet undersökte han uppkomsten av medfödda ögonsjukdomar. Som en del av forskningen sydde han igen ögonen på kattungar för att studera utvecklingen i hjärnan.
 
Djurrättsrörelsen fick upp intresset för Blakemore och drog igång en kampanj för att han skulle förlora sin licens. Aktivisterna skrev insändare, delade ut flygblad och höll stora demonstrationer utanför hans hus i Oxford. 
 

Besvarade allt

– Mina äldre kollegors råd var att jag skulle hålla låg profil och vänta tills det blåste över. Men jag bestämde mig för att besvara allt som skrevs om mig och min forskning. Det har inte varit den enklaste vägen, men jag är helt övertygad om att det har varit den rätta vägen i det långa loppet, säger han.

Medan Colin Blakemore försvarade sin forskning tog protesterna allt våldsammare uttryck. Rutor krossades i huset och både han och hans familj hotades till livet. Hans döttrar fick poliseskort till och från skolan.

Vändningen kom i Storbritannien för ungefär fem år sedan. När djurrättsaktivisternas metoder blev alltmer brutala vände medias och allmänhetens sympatier. Forskarna gick från att vara förövare till att vara offer. Staten instiftade hårdare lagar för hot mot enskilda forskare och universiteten arbetade mycket med att sprida information om forskning med djurförsök. Idag attackeras inte längre enskilda forskare.
 

Öppenhet skapade förtroende

– Nyckeln till den relativt positiva synen på djurförsök i Storbritannien idag är att forskarna själva steg fram och talade öppet i media om sin forskning. Plötsligt fanns det ett femtiotal forskare som var beredda att prata med media. Det skapade förtroende, något som är otroligt viktigt i de här frågorna.

Medan hoten mot enskilda forskare har minskat i Storbritannien ökar de i andra delar av Europa och i USA. Colin Blakemores råd till forskarvärlden är att inte vänta på att bli attackerade utan att arbeta förebyggande. Det gäller att kommunicera de positiva effekter som forskningen för med sig. Hans egen forskning med kattungarna bidrog exempelvis till att vanliga former av barnblindhet idag kan förebyggas.

Blakemore tycker att alla universitet och företag som arbetar med djurförsök ska bjuda in media till sina laboratorer för att visa hur de arbetar.
– Om allmänheten ser låsta dörrar och hemlighetsmakeri blir de genast misstänksamma. Vad är det de vill dölja? Därför är den bästa strategin att vara helt öppna med vad vi gör.

 
Namn: Colin Blakemore.
Född: 1944 i Stratford-upon-Avon, Storbritannien.
Familj: Hustrun Andrée och tre döttrar.
Bakgrund: Professor i fysiologi vid Oxford University vid 35 års ålder. Har bland annat varit chef för Medicine Research Council i Storbritannien 2003-2007. British Royal Society har beskrivit honom som en av Storbritanniens mest inflytelserika vetenskapskommunikatörer.
Forskning: Huvudsakligen inriktad på synens utveckling, Alzheimers och Huntingtons sjukdom.
Aktuell: Föredrag om öppenhet i djurförsöksdebatten på Vetenskapsrådets informationsdag om aktuella djurförsöksfrågor. 

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.