Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

Renrum på Chalmers.

Extra pengar till viktiga infrastrukturer

Lars Börjesson vid KFI.

Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer, KFI, har beviljat drygt en miljard kronor till 40 ansökningar om infrastrukturer för de kommande fem åren.
Se hela listan i Tentakel.
Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer, KFI, har beviljat drygt en miljard kronor till 40 ansökningar om infrastrukturer för de kommande fem åren.

I våras utlyste KFI, förutom bidrag till dyr utrustning, planeringsbidrag, driftsbidrag och bidrag till stora databaser, bidrag till såkallad omfattande infrastruktur. Denna extra utlysning har kommit till stånd tack vare en extra pengapott från Vetenskapsrådets styrelse och utbildningsdepartementet; bland annat som stöd till de strategiska områden som regeringen fastställde i september.

Ska förverkliga infrastrukturguiden

Målet med utlysningen är att flera av infrastrukturerna som finns med i Vetenskapsrådet infrastrukturguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ska kunna förverkligas. De infrastrukturer som beviljas bidrag ska från och med i år vara nationellt tillgängliga.

Följande omfattande infrastrukturer får bidrag (förutsatt att Vetenskapsrådet och värduniversitetet kommer överens om villkoren):

Bygga upp med högsta kvalitet

Bidragen gäller uppbyggnad och drift av nationella infrastrukturer för svensk forskning av högsta kvalitet inom området. I vissa fall kommer den svenska infrastrukturen också att fungera som en nod i sin europeiska motsvarighet. Infrastrukturerna är inte bundna till de universitet som beviljats bidrag inom de strategiska områdena utan är tillgängliga för forskare i Sverige och andra länder. (Läs artiklarna om några av infrastrukturerna.)

– Det här är en långsiktig satsning på finansiering av stora infrastrukturer som ska ge svenska forskare tillgång till världsledande verktyg för forskning av högsta kvalitet, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare för kommittén för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet. Vi förväntar oss långsiktiga effekter på svensk grundforsknings konkurrenskraft, fler innovationer och att flera av samhällets behov tillgodoses.

Här är listanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster över övriga infrastrukturer som beviljats medel i år. Läs mer om LifeWatchöppnas i nytt fönster, Myfaböppnas i nytt fönster och teknikplattformen för DNA-sekvenseringöppnas i nytt fönster i det här numret av Tentakel.

___________

* Ingår i regeringens strategiska satsningar. Förutom de ovan nämnda ingår även synkrotronljusanläggningen MAX IV och renrumsnätverket Myfaböppnas i nytt fönster.

Fotnot: KFI, som just omvandlats till Rådet för forskningens infrastruktur, RFI, verkar för att infrastruktur för svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet byggs upp och används.
Rådet utlyser och bereder ansökningar, deltar i internationella samarbeten samt arbetar med uppföljning, utvärdering och strategiskt arbete.

Eva Barkeman

Datum: 2009-12-14
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.