Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9

Claire Tomlin

Claire Tomlin har koll på komplexa system

Claire Tomlin installerades som Tage Erlander-professor på KTH den 20 november 2009. (Foto: Pamela Werner)

Grattis Claire Tomlin, professor i elektroteknik och årets Tage Erlander-professor som bland annat kommer att arbeta med forskare på KTH inom Linnémiljön ACCESS.
– Det var verkligen underbart när jag fick höra det. Jag har sedan tidigare ett samarbete med svenska forskare och har faktiskt funderat på att gästforska i Sverige. Att det nu kan bli av och att jag får göra det med stöd från Vetenskapsrådet i konkurrens med många andra duktiga forskare är en stor ära.
 
Vad hoppas du på inför din tid i Sverige?
– Forskningen inom hybrida system vid KTH där jag kommer att tillbringa det mesta av min tid kompletterar min egen. Jag hoppas kunna bygga vidare på våra samarbeten inom deras starka områden kring analys och simulering av grundläggande matematiska modeller. Inom systembiologi som är mitt andra forskningsfält hoppas jag hitta nya samarbeten med de många duktiga forskarna i Sverige, bland annat vid Karolinska institutet.
 
Vilken konkret nytta kan komma ut av din forskning?
– Att förstå och försöka styra komplexa system har många tillämpningar, inom allt från teknik till biologi. Att forskningen kan leda till praktiskt nytta är en viktig drivkraft i mitt arbete. Jag har mest utvecklat verktyg för flygtrafik, bland annat ett anti-kollisionssystem som hjälper piloter och flygledare att ge flygplan friare flygrutter. Ett annat exempel är en autopilot för små förarlösa plan. Forskningen inom systembiologi kan bidra till förståelsen av hur celler differentieras för att bilda olika organ och hur störningar kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar.
 
Vad fick dig att bli forskare?
– Redan som ung var jag intresserad av både matematik och biologi, och valde mellan att läsa till ingenjör och läkare. Att det blev elektroteknik berodde nog på att det var lockande att kunna använda matematiska metoder för att bygga upp elektroniska system. Valet att sedan gå vidare och börja forska berodde på att jag tyckte om den akademiska miljön och det stimulerande utbytet med alla duktiga och intressanta människor. När jag nu har börjat forska inom systembiologi har jag dessutom kunnat återvända till mitt biologiintresse.

Vad gör du när du inte forskar?
– Med en tvåårig son hemma och med en man som också är forskare blir det just nu inte mycket tid över till annat än arbete och att vara med familjen. Men jag ser fram emot vintervädret i Sverige, jag är ju uppvuxen i Kanada. Jag har redan köpt en vinteroverall till vår son – det var inte det enklaste att hitta i Kalifornien. Det ska bli spännande att se hur han regerar på klimatombytet och snön.

 
Namn: Claire Tomlin.
Ålder: 40 år.
Yrke: Professor i Electrical engineering and Computer Sciences vid UC Berkeley, professor i Aeronautics and astronautics vid Stanford university.
Familj: Man och son, 2 år.
Bor: San Francisco och Stockholm.

Fotnot: Internationellt framstående svenska eller utländska forskare får genom Tage Erlanders gästprofessur möjlighet att tillbringa ett år vid universitet, högskola eller forskningsinstitut i Sverige.  

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.