Vetenskapsrådet
" Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen annan tänkt."
- Albert Szent-Gyorgyi
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2009 Nr 9
Renrum på Chalmers.
Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer, KFI, har beviljat drygt en miljard kronor till 40 ansökningar om infrastrukturer för de kommande fem åren.
Se hela listan i Tentakel.
Med nya effektiva instrument kan allt fler gener analyseras på allt kortare tid. Intresset för den nya tekniken ökar snabbt och Sverige får nu en nationell resurs för DNA-analys. Labb vid KTH och Uppsala universitet ska hjälpa svenska forskare med analyserna.
Tre labb vid KTH, Chalmers och Uppsala Universitet utgör ett svenskt nätverk för bland annat tillverkning i mikro- och nanoskala. Nu ska labben öppnas för fler.
– Vi vill göra det till en väl fungerande nationell öppen infrastruktur, säger Stefan Bengtsson, prorektor vid Chalmers tekniska högskola.
Kartfjäril och andra arters utbredning kan följas genom genom Life Watch.
Stora mängder data om arter samlas kontinuerligt in av forskare, miljöövervakare och enskilda personer. Men uppgifterna är spridda på många håll och svårtillgängliga för forskare. Infrastruktursatsningen Life Watch ska därför samla alla data i en enda portal.
Från och med årsskiftet blir det ett nytt ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap på Vetenskapsrådet.
Här är alla ledamöter.
Vid årsskiftet inrättas en expertgrupp för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.
– Det är ett mycket viktigt uppdrag, säger Eva Grönlund, kanslichef vid CEPN.
Claire Tomlin
Grattis Claire Tomlin, professor i elektroteknik och årets Tage Erlander-professor som bland annat kommer att arbeta med forskare på KTH inom Linnémiljön ACCESS.
Nio forskare har beviljats anställning som postdok i Sverige och tio har beviljats postdoktorsstipendium i 2009 års höstutlysning för postdoktorer inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
Matematikern Lisa Nilsson är en av dem som fick anställning som postdok i Sverige inom naturvetenskap och teknikvetenskap i höst. Här berättar hon om sin forskning.
Nu fungerar LHC igen.
I november kom partikelacceleratorn LHC på CERN igång igen efter drygt ett års uppehåll. Det efterlängtade prestigeinstrumentet tvingades stänga efter bara nio dagar på grund av ett heliumläckage.
Nu har LHC slagit världsrekord i energi.
Har du nån julkalender i år? Det blir allt vanligare att öppna luckor på nätet – nyttigare än chokladkalendrar och billigare än presentkalendrar. Spana till exempel in den här kemikalendern från Lunds tekniska högskola.
Neurobiologen Colin Blakemore har utsetts till huvudfiende av den brittiska djurrättsrörelsen. I över tjugo år har han och hans familj utsatts för mordhot och skadegörelse. Trots det rekommenderar han sina svenska forskarkollegor total öppenhet i djurförsöksfrågor.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.