Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

Open Access i Tentakel

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Välkommen till ett nytt nummer av Tentakel! Här får du resultaten av Vetenskapsrådets stora ansökningsomgång inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Över 1 miljard kronor har delats ut över en tre-fyraårsperiod. Lejonparten är vanliga projektbidrag till excellent grundforskning.

I forskningsproppen pekade regeringen ut särskilda strategiska forskningsområden, bland annat energi och informations- och kommunikationsteknik. Jan Wallenius, som blev "Partikel-Janne" med svenska folket i Kvitt eller dubbelt på 1980-talet, får en stor pott för att forska på kärnavfall och en generation IV-reaktor. Läs intervjun med honom.

Omkring en fjärdedel av forskningsresultaten från årets ansökningsomgång kommer enligt statistiken så småningom att publiceras enligt Open Access, det vill säga fritt tillgängligt för alla. Från och med nästa års utlysningar har Vetenskapsrådet dock som krav att all forskning som görs för de beviljade medlen ska publiceras enligt Open Access. Läs i 5 röster vad några forskare tycker om Open Access.

Tentakel i alla fall redan nu helt fritt tillgänglig...

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-11-09
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.