Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Galileos teleskop – instrumentet som förändrade världen

Det här teleskopet gav Galeleo till en medlem av Medici-familjen i Florens, och är ett av få orignialteleskop som är bevarade.

RECENSION
Utställning: Galileos teleskop – instrumentet som förändrade världen
Plats: Nobelmuseet
Pågår: Till 17 januari 2010
Höstens stora utställning på Nobelmuseet handlar om Galileo Galilei och hans betydelse för den moderna vetenskapen. Utställningen innehåller sex delar – bland annat ett av Galileos originalteleskop. Med lättförklarliga texter, nya framtagna instrumentmodeller, dokument och interaktiva modeller guidas besökaren genom teleskopets historia. Vi får lära oss om uppbyggnaden av Galileos originalteleskop och hemligheterna bakom de optiska linser som användes. Utställningen berättar också om utvecklingen av teleskopet och vad som hände efter Galileos död.

Det är onekligen en hisnande känsla att betrakta ett av Galileos vackert smyckade originalinstrument med vetskapen om vilken enorm betydelse det har haft för hela vår världsbild. Jag rekommenderar varmt ett besök på denna fantastiska utställning.
 

Betyg: 5 Tentakler

David Edvardsson
Forskningssekretare Vetenskapsrådet

Datum: 2009-11-09
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.