Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

Lägre beviljningsgrad för kvinnor

Bara en femtedel av de forskare som söker projektbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap är kvinnor (19 procent i årets ansökningsomgång). Det speglar könsfördelningen inom forskningsområdet vid svenska lärosäten. Ändå är andelen kvinnor som får projektbidrag från Vetenskapsrådet ännu lägre.
Av de 1 317 forskare som sökte projektbidrag i år beviljades 382. Det är en beviljningsgrad på 29 procent – i snitt. I Själva verket är beviljningsgraden för män 30,24 procent, men för kvinnor bara 23,9 procent.

– Så borde det inte se ut och så illa brukar det inte se ut. Men en tendens i samma riktning har vi sett under några år, vilket inte är tillfredsställande, säger Johan Dixelius, koordinator vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.

Hans erfarenhet från beredningsgrupperna är att man anstränger sig för att inte missgynna kvinnliga forskare på grund av föräldraskap. En tänkbar förklaring kan istället vara hur ansökan skrivs.

–  Vi vet inte vad den stora skillnaden i år kan bero på och att vi behöver tid för att analysera detta. Vi kommer att fortsätta arbeta enligt Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategiöppnas i nytt fönster, säger Johan Dixelius.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.