Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

Stora beslut och stora förändringar

Koordinator Johan Dixelius. (Foto: Vetenskapsrådet)

Jag har fått förmånen att under ett halvår vara mitt i händelsernas centrum. Som vikarierande koordinator vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap har jag under en hektisk period av Vetenskapsrådets årscykel varit involverad i en beslutsprocess där vi inom naturvetenskap och teknikvetenskapsområdet för första gången spräckt miljardgränsen.

Besluten som fattades härom veckan satte även punkt för årets kraftsamling och fördelning av strategiska medel inom de av regeringen utsedda forskningsområdena.

Det "gamla" ämnesrådet har haft sitt sista ordinarie möte och jag vill passa på att tacka ledamöterna för sitt engagemang och hängivna arbete under den gångna treårsperioden. Efter nyår kommer rådet se väldigt annorlunda ut med nio ledamöter istället för dagens 21.

Arbetet med att utse ledamöter till ämnesrådet har just inletts, elektorerna på lärosätena är utsedda och den 9 december förväntas beslut kunna tas. Tillsammans med elektorer från ämnesområdena medicin samt humaniora och samhällsvetenskap utsåg i torsdags den 165 personer starka församlingen valberedningar till ämnesråd och styrelse. Till Vetenskapsrådet styrelse ska sex ledamöter utses av elektorsförsamlingen. Tre ledamöter, av vilka en kommer att vara Vetenskapsrådets nye generaldirektör, utses av regeringen. 

Före årsskiftet kommer även beslut att fattas om tre huvudsekreterare för Medicin och hälsa, Forskningens infrastrukturer samt Naturvetenskap och teknikvetenskap. Det är med andra ord mycket som händer på Vetenskapsrådet och det är spännande. Lika spännande blir det att kommande år följa forskningsresultaten av alla miljoner som nyss fördelats!
Grattis till er cirka 400 forskare som beviljats medel i årets stora utlysning!

Johan Dixelius
Koordinator vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap

Datum: 2009-11-09
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.