Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

Janne Wallenius.

"Partikel-Janne" vill återanvända kärnavfall

Janne Wallenius vill hitta säkra och ekonomiska metoder att återanvända kärnavfall som bränsle. (Foto: Lina Bertling)

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, får 36 miljoner kronor för projektet "GENIUS" under fyra år.  Han är en av nio huvudsökande som beviljas rambidrag inom regeringens satsning på strategisk energiforskning.
Totalt fördelar Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap 140 miljoner kronor över en fyraårsperiod, till strategisk energiforskning. 42 ansökningar kom in. Janne Wallenius får del av de särskilda medel som avsatts för forskning kring ny kärnteknik, till ett projekt som handlar om Generation IV-forskning inom kärnteknik.
 
– Jag blev fantastiskt glad över att få bidraget och firade det genast tillsammans med mina doktorander, säger han. Anslaget kommer att ge mig möjlighet att behålla duktiga kollegor, att anställa nya duktiga doktorander och tillsammans med andra forskare starta nya viktiga projekt. Det kommer också att stärka vår position för att delta i nya EU-projekt. Personligen kommer jag att få mer att göra än någonsin, men det är bara en positiv utmaning.
 
Hans forskning har som mål att hitta ekonomiska och säkra metoder för att återanvända kärnavfall som bränsle i gamla och nya typer av kärnkraftverk.
 
– Om vi lyckas hitta rätt metoder kommer resterande högaktivt avfall behöva lagras åtskilt från biosfären kortare tid än tusen år. Vi kommer dessutom att mer ekonomiskt kunna använda existerande uranresurser hundra gånger mer effektivt, vilket innebär att kärnkraft kan användas på kommersiell basis i tio tusentals år.

 


Sverige leder utvecklingen


 
Pengarna innebär att KTH, Chalmers och Uppsala universitet kan arbeta tillsammans och titta på olika delar av kärnteknik. Sverige har deltagit i många internationella projekt om separation och transmutation av kärnavfall och har dessutom koordinerat fyra EU-projekt. Inom några mindre områden leder Sverige dessutom utvecklingen i Europa, till exempel när det gäller nitridbränslen och termohydraulik i bly-vismutsmältor.

– Framtiden för kärnkraftsteknikforskning ser ljus ut i Sverige. Även inom traditionell kärnkraft har industrin visat intresse för forskning om bränslen och materialfrågor. Vi hoppas också att GENIUS kan vara avstampen för ett större projekt som kan leda till att vi på allvar deltar i uppförandet av en demonstrationsanläggning för Generation IV- i Europa, säger Janne Wallenius.
 
När Janne Wallenius var 18 år blev han TV-kändis i programmet "Kvitt eller dubbelt" under smeknamnet "Partikel-Janne". Då vann han 48 000 kronor på sitt kunnande om partikelfysik.

Vad minns du av den tiden?
– Jag fick lära mig mycket, se många spännande platser och lära känna många intressanta forskare och mitt besök i CERN ledde så småningom till att jag disputerade i myonkatalyserad fusion.

 
Namn: Janne Wallenius, 41 år.
Familj: Två barn, Johanna och Erik.
Yrke: Professor i reaktorfysik.
Inspirerad av: Duktiga kollegor, resor, god mat och dryck, musik och litteratur.
Saknar: En svensk forskningsreaktor och en rejäl bastu i hemmet.

Fotnot: Se alla huvudsökanden som fick rambidrag inom energiforskningöppnas i nytt fönster.

Tommy Karlholm

Datum: 2009-11-09
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.