Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8
Drygt 1,2 miljarder kronor har delas ut till forskare inom naturvetenskap och teknikvetenskap för 2010-2012. Läs mer i Tentakel.
Kristina Nilsson Ekdahl.
Grattis Kristina Nilsson Ekdahl, professor i immunologi i Kalmar, som får ett bidrag på 4,163 miljoner kronor till projektet "Biokompabilitet hos ytor i kontakt med blod – hur gör naturen."
Regeringen har utsett informations- och kommunikationsteknologi (ICT) till ett prioriterat strategiskt forskningsområde. 12 av 52 huvudsökande får dela på 135 miljoner kronor i fyraåriga rambidrag. Spartak Gevorgian vid Chalmers tekniska högskola är en av dem.
Thijs Ettema vid Uppsala universitet forskar för att bringa klarhet i vårt förflutna, närmare bestämt i våra eukaryota cellers ursprung. Nu får han 4,8 miljoner kronor i forskningsstöd – och en tjänst som forskarassistent.
Janne Wallenius.
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, får 36 miljoner kronor för projektet "GENIUS" under fyra år.  Han är en av nio huvudsökande som beviljas rambidrag inom regeringens satsning på strategisk energiforskning.
May-Britt Öhman, forskare vid Uppsala universitet, har fått 4,3 miljoner kronor över en treårsperiod för att studera säkerhet, risk och resiliens vid de subarktiska dammarna. Hon är en av tolv som får pengar i Vetenskapsrådets särskilda inriktning för hållbar utveckling.
Bara en femtedel av de forskare som söker projektbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap är kvinnor (19 procent i årets ansökningsomgång). Det speglar könsfördelningen inom forskningsområdet vid svenska lärosäten. Ändå är andelen kvinnor som får projektbidrag från Vetenskapsrådet ännu lägre.
Med Open Access-publicering blir forskningsresultaten fritt tillgängliga för alla. (Foto: Jan Wikner)
Från och med nästa års utlysning ska den forskning som helt eller delvis finansieras från Vetenskapsrådet publiceras enligt Open Access (OA), det vill säga fritt tillgängligt för alla.
– Forskningen är ju redan betald via skatten. Då ska också alla ha rätt att ta del av den gratis, menar Håkan Billig, som har uppdraget att driva frågan på Vetenskapsrådet.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.