Vetenskapsrådet
"Forskning är vad jag sysslar med när jag inte vet vad jag sysslar med. "
- Wernher von Braun
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2009 Nr 7

Kärt ord har många betydelser

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Temat i nya numret av Tentakel är betydelsen av vetenskaplig excellens. Det europeiska forskningsrådet ERC bildades 2007 just för att genom konkurrens selektera fram Europas allra bästa forskare. Enligt den första utvärderingen är dock administrationen onödigt krånglig och byråkratisk. Läs om kritiken i Tentakel.

Konkurrens och excellens är ledord även för vår nya forskningsminister Tobias Krantz som intervjuas i det här numret. Alliansen gör en storsatsning på forskning i hopp om fler svenska Nobelpris.

Anders Bárány, som tidigare suttit i Nobelkommittén för fysik, varnar dock för övertron på just excellens och påpekar att det hajpade ordet aldrig användes medan han själv var aktiv forskare. Han menar att statliga forskningssatsningar bör göras på begåvningar, oavsett om de anses "excellenta" eller inte. I dagarna presenteras vilka som får årets Nobelpris.  
 
Tentakel har också besökt den nya nationalparken Kosterhavet och intilliggande på Tjärnölaboratoriet, som för övrigt fick Linnéstöd 2008 som en excellent forskningsmiljö.

Vad som inte är lika excellent är miljön för havets invånare. Vetenskapsteatern Torsk i soppan speglar situationen för fisken i Östersjön. Läs recensionen i detta "excellenta" nummer...

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-10-05
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.