Vetenskapsrådet
"Forskning är vad jag sysslar med när jag inte vet vad jag sysslar med. "
- Wernher von Braun
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2009 Nr 7

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Torsk i soppan

Helge Skoog och Johan Paulsen på havets botten. (Foto: Stig Hammarstedt)

TEATERRECENSION
Vetenskapsteater: Torsk i soppan
Skådespeleri och manus: Helge Skoog och Johan Paulsen
Ur tomma luften kommer plötsligt ett nät som slumpmässigt fångar in folk. Det visar sig vara torsken, gestaltad av en torskklädd Helge Skoog med den typiska skäggtömmen, som kidnappar människor till havets botten för att ställa oss till svars för hur vi behandlar invånarna där.

Pedagogistk och lekfullt

Pedagogiskt och lekfullt berättar skådespelarna hur det egentligen står till i Östersjön. De tar upp vanliga uppfattningar och missuppfattningar. Med hjälp av experter från olika håll, yrkesfiskare, forskare och till och med jordbruksministern (som ansvarar för fisket i Sverige) framträder ett hav som just nu utarmas på en rad arter, framför allt ål, torsk och lax. Upp till 97 procent av jordens bestånd av unga ålar har försvunnit sedan 1970-talet.

Dessutom trålar vi upp stora fångster där majoriteten är så kallad bifångst som kastas tillbaka ut i havet på grund av fel sort eller fel storlek – ofta död eller döende. Samtidigt rivs havsbotten upp och förstörs.

Skratt och kunskap

Trots det dystra budskapet får vi många skratt ("I´m on a seafood diet". "How does that work?" "When I see food, I eat it."). Och en hel del kunskap. I Johan Paulsens ålgestaltning lär vi till exempel att ålen har ett gott luktsinne, kan simma 700 mil till Sargassohavet – utan att äta, och att honorna är tre gånger större än hanarna.

När så Skoogs torsk till slut får löfte av jordbruksminister Eskil Erlandsson i regeringskansliet att fisket ska begränsas och frågan tas på allvar, släpper han oss ur sitt nät och vi kan lämna teatersalongen lite mer upplysta.

Pjäsen, som finansieras av Formas och Länsteatern Gotland, skulle göra sig bra som ett teveprogram för skolungdomar.

Betyg: 4 Tentakler

Fotnot: Torsk i soppan kan bokas på www.torskisoppan.nulänk till annan webbplats. Närmaste spelningar är den 6 oktober på Uppsala stadsteater och den 13 oktober i Centrumkyrkan, Huddinge.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.