Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

District 9

Myndigheten MNU ser till att utomjordingarna i slummen hålls åtskilda från människorna.

Ingen gillar de så kallade "räkorna"...

FILMRECENSION
Titel: District 9
Producent: Peter Jackson
Visas: På bio
Över 20 år har gått sedan ett rymdskepp med utmärglade utomjordingar strandade ovanför Johannesburg i Sydafrika. Men det som började som en flyktingförläggning för hjälp och skydd åt de eländiga främlingarna blir snart ett slummigt getto – inte helt olikt dagens Sydafrikas kåkstäder och gamla apartheid.
 
Filmen börjar med tillbakablickar i tv-klipp (som känns 70-tal, trots att allt utspelar sig i framtiden), vilket både ger bakgrund och eftertankens perspektiv.
 
Av osannolika skäl dras den Borat-liknande antihjälten Wikus van de Merwe in i en kamp på liv och död mellan försvarsindustrin och ghetto-maffian. Någonstans på vägen blir antihjälten en riktig hjälte där drivkraften är överlevnad – och kärlek – i en krass omvärld där pengar är starkare än medmänsklighet (eller medvarelsehet).
 
I sina bästa stunder skriver Sagan om ringen-regissören Peter Jacksons nya film District 9 oss välmenande på näsan, i sina sämsta är den taffligt hopsnickrad med haltande trovärdighet. För även science fiction-filmer kan kännas trovärdiga trots rymdskepp och utomjordingar.

 
Betyg: 2 Tentakler

Fotnot: Se trailernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till District 9.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.