Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6

Hit till det nordiska teleskopet NOT på La Palma ska vinnarna i uppsatstävlingen åka i december. (Foto: Håkan Dahle/Nordic Optical Telescope)

Rymdstudenter vann uppsatstävling

Astronomiårets uppsatstävling för gymnasieelever, NOT2009 är avgjord. Två gymnasieelever kammade hem en resa till det Nordiska Optiska Teleskopet (NOT), på La Palma, Kanarieöarna.
– Vi fick in 14 bidrag och kvalitén var överlag hög, säger professor Nils Bergvall vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, som är ordförande för den nordiska tävlingskommittén.

Två vinnare delar på förstapriset: Helena Holma, med uppsatsen Aftonstjärnan och Mikael Ingemyr med Om sökandet efter nya världar. Ett hedersomnämnande går även till Markus Bäckebo med De svarta hålens liv. Samtliga tre gymnasieelever går på Rymdgymnasiet i Kiruna. Uppsatserna som skulle ha ett astronomiskt tema har bedömts av en nationell expertgrupp.
 
Tävlingen ingår i det Internationella astronomiårets aktiviteter och genomförs även i de andra nordiska länderna. Vinsten är en resa till teleskopet på La Palma i början av december. Vinnarna ska där planera och genomföra observationer tillsammans med astronomer och övriga pristagare från de nordiska länderna.
Arrangemanget stöds av Nordic Optical Telescope Scientific Association (NOTSA) och Vetenskapsrådet.

Fotnot: Se en filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om Nordiska optiska teleskopet. 

Pamela Werner

Datum: 2009-09-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.