Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6

Charlotte Brogren.

Så vill Vinnovas nya GD värna om AB Sverige

Charlotte Brogren föreslår ett ”Idol”-program med unga forskare. (Foto: Anette Andersson)

Sedan den 1 september är Charlotte Brogren ny generaldirektör på forskningsfinansiären Vinnova, dit hon handplockades från sin tidigare post som utvecklingschef på ABB Robotics i Västerås. Läs intervjun med henne i Tentakel.
Sedan den 1 september är Charlotte Brogren ny generaldirektör på forskningsfinansiären Vinnova, dit hon handplockades från sin tidigare post som utvecklingschef på ABB Robotics i Västerås.

Vad har du för planer för Vinnova?
– Först och främst vill jag givetvis lära känna Vinnova och alla mina nya medarbetare. På sikt kommer jag att titta på vår roll som en av flera forskningsfinansiärer i Sverige och hur vi ytterligare kan stärka den uppgift vi har som forsknings – och innovationsaktör i Sverige.

Varför ville du gå till Vinnova?
– Jag har jobbat med forskning och utveckling i tjugo år i olika roller inom globala företag. Vinnova är en av de största finansiärerna och påverkar forskning och tillväxt aktivt. För att värna om "AB Sveriges" position på världsmarknaden och stärka svenska företag är forskning, utveckling och innovationer några av de bästa konkurrensmedlen. Detta vill jag vara med och stödja.

Hur ska Sverige få nya framgångsrika företag som ABB, AstraZeneca och Ericsson?
– Det krävs mycket pengar och ett långt hårt arbete för att skapa framgångsrika företag. Forskning och stort teknikkunnande är i regel basen för de stora företagen i dag och så kommer det säkert vara även i framtiden för majoriteten av kommande storföretag. För att lyckas skapa morgondagens "ABB och Ericsson" måste vi ha ett system som både stöttar framtagandet av nya idéer och stöttar nya idéer hela vägen till kommersialisering.

Hur ser du på grundforskning i förhållande till tillämpad forskning?
– Det finns inget som helst motsatsförhållande mellan dem. Vi behöver båda i en bra balans. Vinnova finansierar ju både behovsmotiverad grundforskning och tillämpad forskning och tillsammans med andra forskningsfinansiärer ser jag fram mot att stärka Sverige inom forskning och innovation ur ett globalt perspektiv.

Hur ska man få fler ungdomar intresserade av naturvetenskap och teknik?  
– Vi måste på ett tidigt stadium berätta i skolorna vad en ingenjör eller en forskare gör för något. Ta fram de goda exemplen. Det finns fantastiskt roliga naturvetenskapliga och tekniska arbeten som med smart marknadsföring borde kunna inspirera och locka våra ungdomar. Varför inte starta ett underhållningsprogram typ "Idol" – där man populariserar området och ger våra framtida hjältar "fame & glory"!

Vad ser du mest fram emot nu?
– Att träffa mina nya medarbetare och få sätta mig in i de nya utmaningar som jobbet innebär.
 
 
Namn: Charlotte Jansdotter Brogren.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambo och tre egna barn, två bonusbarn.
Bor: Västerås och Täby.
Intressen: Skidåkning i alla former, friluftsliv, familjeaktiviteter.
Motto: Kämpa och leverera... men också ha roligt!!

Tommy Karlholm

Datum: 2009-09-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.