Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6
Kristina Edström koordinerar satsning på energiforskning.
Rekommendationerna för 20 av regeringens utpekade strategiska forskningsområden är klar. Lunds universitet och Chalmers lyckas bäst i konkurrensen om de totalt 5 270 forskningsmiljonerna för perioden 2010-2014. Frågan är vad som händer när öronmärkningen försvinner om fem år och pengarna blir permanenta basanslag.
Två tredjedelar av ledamöterna i Vetenskapsrådets ämnesråd ska bort. Och styrelsen ska krympa. Det föreslår regeringen i sina nya regler för Vetenskapsrådet.
Förslaget leder till ökad politisk styrning och en urholkning av svensk grundforskning, menar många ledamöter i ämnesråden.
Vetenskapsrådet har tagit fram ännu en ny modell för omfördelning av basanslag till svenska universitet. Det innebär att utfallet blir något annorlunda än i förra versionen av den så kallade bibliometriindikatorn. Mest påverkas de små högskolorna.
Charlotte Brogren.
Sedan den 1 september är Charlotte Brogren ny generaldirektör på forskningsfinansiären Vinnova, dit hon handplockades från sin tidigare post som utvecklingschef på ABB Robotics i Västerås. Läs intervjun med henne i Tentakel.
Europeisk forskning måste fokusera på att möta de stora utmaningarna som världen står inför. Det fastslog de 350 deltagarna i konferensen "New Worlds – New Solutions" i Lund.
Stephen Hwang från Karlstad universitet blir rektor vid nya Linnéuniversitet. Och Växjö universitets tidigare rektor Johan Sterte blir rektor vid Luleå tekniska universitet.
Dess DNA kan bevaras i 200 år.
Växterna på Linnés Hammarby utanför Uppsala kan vara exakt desamma som Carl von Linné själv använde i sina studier och herbarier.
Uppsalabiologer har visat att det går att DNA-bestämma 200 år gammalt växtmaterial.
Astronomiårets uppsatstävling för gymnasieelever, NOT2009 är avgjord. Två gymnasieelever kammade hem en resa till det Nordiska Optiska Teleskopet (NOT), på La Palma, Kanarieöarna.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.