Vetenskapsrådet
"Ju mera begripligt universum förefaller, desto mera meningslöst blir det."
- Steven Weinberg
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2009 Nr 5

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Änglar och demoner

<span class="bldtextfoto">Foto: Sony Pictures Publicity</span>Robert Langdon (Tom Hanks) knäcker gåtor på löpande band, bland annat på partikelacceleratoranläggningen CERN.

FILMRECENSION
Titel: Änglar och demoner
Regissör: Ron Howard
Medverkande: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer och Stellan Skarsgård m fl.
Filmen Änglar och Demoner bygger på Dan Browns bästsäljare med samma titel, där vi åter får följa kodknäckaren Robert Langdon i en fartfylld actionthriller.
 
Filmen börjar vid forskningsanläggningen CERN i Schweiz, där ett forskarteam just lyckats ta fram en större mängd antimateria som nu lagrats i särskilda behållare. Lyckan blir dock inte långvarig, då en inkräktare stjäl en av behållarna efter att ha mördat en av forskarna.  
Därtill har fyra kardinaler kidnappats i Vatikanen, just som den gamla påven dött och en ny ska väljas. Nu hotas kardinalerna att avrättas en efter en varpå hela Vatikanen ska utplånas med den stulna antimaterian, allt under loppet av några timmar.
 

Illuminati

Här kallas Rorbert Langdon, professor i religiös symbolik, in för att lösa fallet tillsammans med den kvinnliga CERN-forskaren Vittoria Vetra.
Langdon berättar historien om sällskapet Illuminati som förordade vetenskapen framför den kristna läran och hur den katolska kyrkan hade straffat dessa vetenskapsmän genom att låta brännmärka dem med ett kort på bröstet. Denna konflikt ledde till slut till att Illuminati blev ett hemligt sällskap som svor att en dag hämnas Vatikanen.
 
Med tron om att är just detta sällskap som nu vaknat till liv, inleds jakten på att försöka hitta de kidnappade kardinalerna och den tickande bomben.

Mer action än mystik


 
Filmen har ett mycket högt tempo där Langdon knäcker den ena gåtan efter den andra och far genom Roms gator i ilfart. Som actionfilm är den helt okej, men det går lite väl fort för att mystiken ska infinna sig. Intrigen är rätt roande om även lite väl krystad, med en något annorlunda twist på slutet för er som läst boken. Filmen får en extra poäng för sitt försök att popularisera experimenten vid CERN.      

 
Betyg: 3 (av 5) Tentakler

  
Fotnot: Läs mer om filmen och CERN på Vetenskapsrådets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Andreas Augustsson
Analytiker, fil.dr. fysik

Datum: 2009-06-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.