Vetenskapsrådet
"Ju mera begripligt universum förefaller, desto mera meningslöst blir det."
- Steven Weinberg
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2009 Nr 5

Avtalet klart. Joakim Langner, forskningschef SMHI och Lars Börjesson, huvudsekreterare Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer, övervakar handslaget mellan Tord Kvick, vikarierande generaldirektör SMHI och Pär Omling, generaldirektör Vetenskapsrådet. (Foto: Anette Andersson)

Ny klimatportal samlar alla data

Anna-Lena Axelsson samlar klimatdata. (Foto: SLU)

Magnus Friberg. (Foto: Vetenskapsrådet)

Efter årsskiftet öppnas en ny portal som ska samla svenska forskningsdata inom klimat och miljö.
Den nya datatjänsten är ett avtal mellan Vetenskapsrådet och SMHI och får sitt säte på SMHI i Norrköping.
Poängen är inte att lagra alla data i portalen, utan att sammanställa klimat- och miljödata, från Lund i söder till Luleå i norr, så att de blir tillgängliga för alla forskare.
Vetenskapsrådet och SMHI satsar tillsammans över fem miljoner kronor årligen under fem år för att bygga, utveckla och driva portalen.

Namnet inte klart

– I första steget ska data identifieras, i andra steget ska de länkas till och i sista steget samlas virtuellt och presenteras på ett enhetligt sätt, oavsett var uppgifterna kommer ifrån, säger Magnus Friberg, forskningssekreterare vid Vetenskapsrådet.
 
Portalens namn och webbadress är inte klara än.
– Först ska en styrelse utses, därefter en föreståndare. I oktober ska vi presentera en verksamhetsplan för Vetenskapsrådet, säger Joakim Langner, forskningschef vid SMHI.

Pengar för tillgänglighet


 
I samband med datatjänsten utlyser KFI, Kommittén för forskningens infrastruktur inom Vetenskapsrådet, årligen medel för att göra klimat- och miljödata tillgängliga. På SLU i Umeå arbetar skogsforskaren Anna-Lena Axelsson bland annat just med att överföra insamlade uppgifter från 1920-1950-talet om tillståndet i svenska skogar till digitalt format, för medel hon tidigare fått från KFI.
– Vi lagrar våra data själva, men med den här jätteportalen blir materialet tillgängliga för alla. Jag tror att vi har ganska mycket att bidra med från SLU, säger hon.
 
Satsningen på klimat- och miljödata är ett resultat av en utredninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som Lars Eklundh vid Lunds universitet genomförde på uppdrag av Vetenskapsrådet under 2007. Utredningen visade ett stort behov av att underlätta och säkra tillgången till data som tagits fram av forskare inom olika forskningsprojekt. Forskarna ville också ha bättre tillgång till myndigheternas data.

 
Fotnot: Forskare kan söka medel för att tillgängliggöra forskningsdata, i KFI:s ordinarie utlysning nästa vår.

Fotnot 2: Läs om Vetenskapsrådets klimatdebattöppnas i nytt fönster.

Eva Barkeman

Datum: 2009-06-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.