Vetenskapsrådet
"Ju mera begripligt universum förefaller, desto mera meningslöst blir det."
- Steven Weinberg
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2009 Nr 5

Han lägger pussel med DNA på Harvard

Postdoktor Björn Högberg viker origami av DNA-molekyler vid Harvard. (Foto: Privat)

Björn Högberg, forskare i bioteknik, fick för två år sedan postdoktorsstipendium från Vetenskapsrådet för att forska vid Harvard Medical School i USA.
Björn Högberg, forskare i bioteknik, fick för två år sedan postdoktorsstipendium från Vetenskapsrådet för att forska vid Harvard Medical School i USA.
Nu har hans labb publicerat resultat i Nature.

Vad har stipendiet inneburit för din forskning?
– Att jag har fått möjlighet att lära mig en hel del om DNA-nanostrukturer och hur man bygger dem. Nästan alla labb som håller på med detta är baserade i USA. Jag har skaffat mig kontakter med folk härifrån och folk från Tyskland som också gör sin postdok här.

Vilka samverkar du med?
– Vi har kontakt med några andra forskargrupper i USA, främst från Caltech och Arizona State University. Sedan har jag kontakt med Kurt Gothelfs lab i Århus, Danmark och med min f.d. handledare Håkan Olin på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Några reaktioner efter er artikel i Nature?
– Det har blivit en hel del. Teknikmagasinet "Wired" hade en sida på sin webb och "Wall Street Journal" håller på med en artikel. Det är alltid kul när ens forskning blir uppmärksammad utanför kretsen av de närmaste inom samma fält.

Varför behövs din forskning?
– Därför att frågan om hur vi ska kunna manipulera materia på nanometer-skalan fortfarande är olöst. Att använda självbyggande system av DNA är en viktig pusselbit. 

Var kommer din forskning att märkas?
– Först inom bioteknik. Strukturbestämning av proteiner är en tillämpning. Behållare för leverans av läkemedel och gener till celler en annan. I ett längre perspektiv är jag övertygad om att DNA-strukturer kommer att användas för att bygga nano-elektronik och molekylär elektronik.  

Vilka är dina framtidsplaner?
– Jag vill återvända till Sverige och starta en egen forskargrupp. Det ser tunt ut med forskarassistent-anställningar dock.

 
Namn: Björn Högberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ålder: 33 år.
Yrke: Forskare i biofysik, just nu postdoktor på William Shihs lab, Harvard Medical School.
Bor: Newton, en förstad till Boston i Massachusetts.
Familj: Min fru Åsa Lindström och våra tre barn.
Inspirationskällor: Mina föräldrar och mina mor- och farföräldrar.
Vad jag saknar: Ett jobb efter detta.

Fotnot: I år har 43 nya postdoktoreröppnas i nytt fönster fått medel från Vetenskapsrådet inom naturvetenskap och teknikvetenskap.

Fotnot 2: Läs den tidigare artikeln Björn gör origami av DNA-ringarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Tentakel.

Tommy Karlholm

Datum: 2009-06-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.