Vetenskapsrådet
"Ju mera begripligt universum förefaller, desto mera meningslöst blir det."
- Steven Weinberg
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2009 Nr 5

Klicka på bilden för att se hur ESS fungerar. (Källa: ESS Scandinavia)

ESS hamnar i Lund

Lars Leijonborg är nöjd med stödet för ESS Lund. (Foto: ESS Scandinavia)

Här i Lund planerar man att bygga ESS. (Foto: ESS Scandinavia)

Spanien har dragit tillbaka sin kandidatur som värdland för forskningsanläggning ESS. Det innebär att frågan är definitivt avgjord – ESS hamnar i Sverige.
– Nu måste hela neutron-Europa samarbeta för att bygga nästa generations spallationskälla, säger Colin Carlile, chef för ESS Scandinavia.
Spanien har dragit tillbaka sin kandidatur som värdland för forskningsanläggning ESS. Det innebär att frågan är definitivt avgjord – ESS hamnar i Sverige.
– Nu måste hela neutron-Europa samarbeta för att bygga nästa generations spallationskälla, säger Colin Carlile, chef för ESS Scandinavia.

ESS, European Spallation Source, är den enskilt största forskningssatsningen någonsin i Sverige, och väntas bli världens främsta verktyg för materialforskning. Med hjälp av neutroner ska forskare studera material på atomnivån.

Anläggningen, som kostar omkring 14 miljarder kronor att bygga, beräknas stå färdig på de skånska åkrarna kring 2018. Kostnaden för investering och drift ska fördelas mellan de 17 medverkande länderna, men Sverige som värdland står för åtminstone 30 procent av byggkostnaden.

5 000 forskare

5 000 forskare från hela världen väntas använda ESS årligen. Den regionala betydelsen för Skåne blir enorm.
– Etableringen av ESS tillsammans med synkrotronljusanläggningen MAX IV gör Sverige och Lund till ett världsledande centrum för material och biomolekylrelaterad forskning för mycket lång tid framöver. Det innebär att de internationellt ledande forskarna kommer hit vilket skapar en väldigt dynamisk miljö och det ger förstås även fantastiska möjligheter för svenska forskare, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare vid Kommittén för forskningens infrastrukturer och en av initiativtagarna till ESS i Sverige. 

Högkvalitativ forskning

På sin håll har det höjts varnande röster för att ESS skulle ta resurser från annan forskning. Men den risken är liten, enligt Vetenskapsrådets generaldirektör Pär Omling.  
– Däremot tror jag att neutron- och materialforskningen blir väldigt högkvalitativ i Sverige på sikt, och eftersom Vetenskapsrådet premierar forskning av hög kvalitet så kommer nog den forskningen att öka sin andel av forskningsmedlen, säger Pär Omling,

Men först ska jätteanläggningen byggas. På ESS Scandinavia i Lund blir det bråda dagar framöver.
Nu börjar det riktiga arbetet, säger Colin Carlile.

Fotnot: Läs tidigare artiklar om ESS i Tentakel:
Allan Larsson ska ta ESS till Lundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
8000 forskare kommer till Grenoblelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eva Barkeman

Datum: 2009-06-01
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.