Vetenskapsrådet
"Om du bara är skeptisk, då kan inga nya idéer komma till dig. "
- Carl Sagan
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2009 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: Linnéuniversitetet</span>

Universiteten blir allt färre

<span class="bldtextfoto">Grafik: Linnéuniversitetet</span>Linnéuniversitetets vision är en ”attraktiv kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande och nytta.” Universitetssymbolen, ett stiliserat träd, har sitt ursprung i en teckning i Linnés Örtabok, och ska förmedla kopplingen till rötterna i den småländska myllan.

Växjö universitet och Högskolan i Kalmar går samman och bildar Linnéuniversitetet  2010.
Dramatiska institutet och Teaterhögskolan lägger ner och startar ny högskola 2011.
SUHF ser ett intensivt förändringsarbete i det svenska högskolelandskapet.
Vid de vanligaste internationella rankningarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer fyra svenska lärosäten (KI, Uppsala, Stockholm och Lund) bland de 100 bästa i världen. Det är ett gott betyg för ett litet land som Sverige, men samtidigt kan den akademiska kvaliteten ökas på olika håll.
 
– Det finns en rörelse mot ökat samarbete och samverkan mellan universiteten för att bli mer konkurrenskraftiga i takt med att forskningen och utbildningen blir allt mer global, säger Fredrik Andersson på Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, som har 42 universitet och högskolor som medlemmar.
 

Intensivt förändringsarbete

I höstas presenterade SUHF rapporten "Mot högre akademisk kvalitet. Det framtida högskolelandskapetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster", som visar på ett intensivt förändringsarbete de senaste fem åren. Otaliga samarbetsavtal på olika nivåer har tecknats. Ämnen och utbildningar har lats ner, andra har det startats samarbeten kring. Mest omtalade är avtalen på lärosätesnivå.
 
Den längst drivna processen för samgående är Linnéuniversitetetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där Högskolan i Kalmar och Växjö universitet valt att gå samman i ett helt nytt universitet från 1 januari 2010.
Senast ut är Dramatiska institutet och Teaterhögskolan som lägger ner och planerar att startar en ny högskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 1 juli 2011.
 

Nätverkande

Federation Svealand, ett gemensamt universitet bestående av Mälardalens högskola, Örebro universitet och Högskolan Dalarnas, avbröts dock eftersom det inte skulle komma mer direkta forskningsmedel. Men nätverkandet består. Penta Pluslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett kunskapsnätverk mellan Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle, Karlstads universitet, Mälardalens högskola och Örebro universitet, för samverkan mellan näringsliv, samhälle och akademi.

I mars avslöjade Linköpings universitet och Umeå universitet att de inleder ett samarbete för att utveckla verksamheten vid respektive universitet och förstärka sina positioner på den nationella och internationella arenan.
– Det här är ett unikt samarbete som inte bygger på geografisk närhet utan tar sin utgångspunkt i en samsyn på viktiga utbildnings och forskningspolitiska frågor, sa Linköpings universitets rektor Mille Millnert i ett pressmeddelande.

– Det är fullständigt logiskt. De är väldigt lika, men konkurrerar inte på så många områden, kommenterar Fredrik Andersson.

Kan högskolekanslern Anders Flodströms utspel 2007 om färre universitet, spela in?
– Haha, det tror jag inte, säger Fredrik Andersson. Förändringsprocessen är mycket långsammare och mer komplex än så, men det är ju möjligt att det har påskyndat...

Eva Barkeman

Datum: 2009-05-04
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.