Vetenskapsrådet
"Om du bara är skeptisk, då kan inga nya idéer komma till dig. "
- Carl Sagan
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2009 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: SXC</span>

Asta Astrakan ger dig månadens horoskop med ovärderliga tips för din forskning. (Foto: SXC)

Månadshoroskop för forskare

När är du född? Kolla i Tentakels unika horoskop vad som väntar dig på forskningsfronten i maj...
av Asta Astrakan

Oxen 21/4-21/5
Du får ett erbjudande om samarbete med en internationellt mycket välrenommerad forskargrupp. Detta samarbete kräver resurser i form av tid, personal och externa medel som varken du eller högskolan har. Ägna månaden att tänka igenom om du främst står för verksamhetens kontinuitet eller om entreprenörskapet är viktigare.

Tvillingarna 22/5-21/6
Som forskare född i tvillingarnas tecken ansätts du under maj månad av tvivel. Du tycker att du har kört fast i gamla hjulspår. Vad skiljer egentligen det du gör idag från ditt avhandlingsarbete? Du bör dock inte fatta några snabba beslut på grundval av dessa tvivel. Ingen tackar dig för att du byter till ett område där du saknar formella meriter.

Kräftan 22/6-22/7
En briljant idé biter sig fast i dina tankar och all din kvalitetstid går åt till att tänka igenom problemställningen. Stjärntecknen visar att du bör analysera den tillämpade aspekten av målformuleringen. Har man nytta av en BMW i Sahara? Kan forskningen sägas tillhöra något av de av regeringen prioriterade strategiska områdena?

Lejonet 23/7-23/8
Maj är ingen månad lämpad för forskning för lejonet. Har du externa uppdrag som granskare eller är medlem i olika internationella kommittéer bör du avsätta tid för detta. Om du får en fråga från Vetenskapsrådet om att sitta med i en beredningsgrupp bör du tacka ja.

Jungfrun 24/8-23/9
Med distraherande vårkänslor i antågande bör forskare födda i jungfruns tecken prioritera rutinarbete framför tankearbete. Ägna därför din energi åt att skapa en buffert av bulkresultat som du kan analysera under kommande månader. Även om detta känns intellektuellt otillfredsställande ökar sannolikheten att finna sanningen ju större volymer av fakta.

Vågen 24/9-23/10
Som ung våg har du länge strävat efter fast tjänst vid din institution. Under maj månad är omständigheterna gynnsamma för en lösning av denna fråga. Resurserna är dock begränsade. Om din forskarkollega också är våg och i samma situation gör du rätt i att kasta misstänksamma sidoblickar och hålla hårt i dina forskningsresultat. För äldre vågar är omständigheterna så gynnsamma att de får behålla sin tjänst.

Skorpionen 24/10-22/11
Om du väntar resultat från en forskningsfinansiär är detta månaden du som skorpion skall hoppas på att få ditt besked. Män födda i skorpionens tecken kommer att ha en beviljandeprocent som ligger högt över den totala beviljandeprocenten och kvinnor födda i skorpionens tecken kommer ha en beviljandeprocent som ligger högt över den för övriga kvinnor.

Skytten 23/11-21/12
Med Jupiter i fjärde kvadranten är din beslutsfunktion för närvarande nedsatt. Skjut upp viktiga beslut på framtiden och ge de avgörande beslutsgrunderna tid att sedimentera. Om du i år väljer att skicka in flera ansökningar till Vetenskapsrådet så sprider du riskerna och minskar möjligheten att du prioriterar fel projekt.

Stenbocken 22/12-20/1
Under april månad är omständigheterna mycket gynnsamma för teoretisk verksamhet för stenbockar. Se till att avboka möten och avsätt tid för kontemplation.  Stenbockar som driver experimentell verksamhet bör ägna tiden åt att analysera resultat.

Vattumannen 21/1-18/2
Verksamheten vid din institution håller på att omorganiseras. Bejaka de nya avdelningar som knyts till institutionen. Ibland kan förändringar som upplevs som administrativ klåfingrighet bära frön i form av briljanta forskningsuppslag. Dock bara ibland.

Fiskarna 19/2-20/3
Du får ett erbjudande om ett internationellt hedersuppdrag. Syna förslaget noga. Hur många oavlönade arbeten har du tid med? Trots allt består dygnet bara av 24 timmar. Har du familj är detta extra viktigt.

Väduren 21/3-20/4
Månaden börjar med ett negativt besked i ett ärende du hade stora förhoppningar på. Ge inte upp. Ägna tid att ta åt dig av kritiken så kommer utfallet bli gynnsammare vid nästa försök. Många forskningsråd har stora utlysningar under våren.

Fotnot: Se tidigare artiklar om Astronomiåret:
Astronomiåret firas för fulltlänk till annan webbplats
Sikta mot stjärnorna!länk till annan webbplats
Han skärper bilden av stjärnornaöppnas i nytt fönster

Asta Astrakan

Datum: 2009-05-04
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.