Vetenskapsrådet
"Om du bara är skeptisk, då kan inga nya idéer komma till dig. "
- Carl Sagan
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2009 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: Lars Asplund</span>

Här byggs Roony som ska sätta en svensk stuga på månen

<span class="bldtextfoto">Foto: Lars Asplund</span>Jonathan Blom är en av 14 studenter i robotik som mekar med månroboten Roony vid Mälardalens högskola.

<span class="bldtextfoto">Film: Johan Mårtensson</span>Roony navigerar som den ska och har lärt sig placera ut en stugmodell. (Klicka på bilden för att se filmen!)

<span class="bldtextfoto">Foto: Giacomo Spampinato </span>Lars Asplund bjuder sina studenter på ett annorlunda robotprojekt.

På Mälardalens högskola i Västerås bygger robotik-professorn Lars Asplunds studenter en robot för att placera en liten röd stuga på månen. (Se filmen i Tentakel.)
På Mälardalens högskola i Västerås bygger robotik-professorn Lars Asplunds studenter en robot för att placera en liten röd stuga på månen.

– Vi vill utbilda studenter som tänker kreativt, samarbetar, satsar på den allra senaste tekniken och vågar ha en hög ambitionsnivå. Det viktigaste är inte alltid att man når ända fram. Siktar man mot stjärnorna når man i alla fall trädtopparna eller kanske till och med månen, säger Lars Asplund som ansvarar för ett femårigt civilingenjörsprogram i robotik.
 
Utbildningen avslutas med "kollektiv problemlösning", där studenterna ska gå från idé, programmering och konstruktion till ett fullt fungerande robotsystem på en termin.
 
I år har Lars Asplund och studenterna valt att samarbeta med den okonventionella Västeråskonstnären Michael Genberg, som vill placera en liten svensk faluröd stuga på månen. För det krävs en robot som rullar ut byggmaterialet från rymdraketen, hittar en bra tomtplats och börjar smälla upp stugan.
 

Utmärkt studentprojekt

– Det är ett alldeles utmärkt studentprojekt, säger Lars Asplund.
I kravspecen ingår bland annat att roboten ska kunna gå på ojämnt underlag, navigera i terräng och ta bilder som skickas hem till jorden – allt med hjälp av energi från solpaneler. Dessutom ska roboten, som kallas Roonylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, klara temperaturen på månen, åtminstone under en hel mån-dag, det vill säga 14 jorddygn – sen blir det skugga och roboten slutar fungera i kylan.
 
– Projektet går bra, det finns redan en prototyp. Studenterna är väldigt duktiga. (Se filmen här intill.)
 

Fullskalemodell

Just nu tillbringar de 14 studenterna mycket tid i verkstaden med att programmera, konstruera sensorer och elektronik och göra delar i titan för att göra Roony stark och lätt.
 
Roony är en fullskalemodell. Men för att klara kraven på månen krävs strålningshärdad elektronik och dyra motorer med glappfria växellådor, vilket Mälardalens högskola inte prioriterar.
– Kanske Rymdbolaget eller Nasa fortsätter projektet med några av mina studenter efter den här terminen.

Konstnären Michael Genberg räknar med att hans stuga ska stå på månen 2012.

 
Fotnot: Förra året byggde Lars Asplunds robotikstudenter en robotsprinter för kortdistans. Se www.dasher.selänk till annan webbplats

 
Namn: Lars Asplund.
Yrke: Professor i datavetenskap, Mälardalens högskola.
Ålder: 59.
Bostad: Villa i Västerås.
Familj: Sambo.
Intresse: Veteranbilar av märket Citroën, robotar, och sommarstugan i Dalarna.
Övrigt: Skriver just nu på en bok i robotik, som ska användas på högskolenivå, och även för elever på gymnasienivå som har robotik som specialintresse. Har startat RobotRingen, som är ett initiativ för att öka kunskapen om robotik hos gymnasielärare. Forskningen är inriktad på stereoseende i realtid – en av de mest spännande sensorerna för en robot!

Eva Barkeman

Datum: 2009-05-04
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.