Vetenskapsrådet
"Om du bara är skeptisk, då kan inga nya idéer komma till dig. "
- Carl Sagan
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2009 Nr 4

Darwin hyllas med utställning

<span class="bldtextfoto">Foto: Jonas Förare</span>Utställningen Vetenskapelsen är utformad som ett spel, där man söker frågor och svar om livets utveckling.

<span class="bldtextfoto">Foto: Jonas Förare</span>En gigantisk födelsedagstårta i form och färg av ”Union Jack” avåts under invigningen av Darwin-utställningen i Ronneby.

Evolutionens fader Charles Darwin hyllas i år med en utställning, Vetenskapelsen, som turnerar genom Sverige.
Evolutionens fader Charles Darwin hyllas i år med en utställning, Vetenskapelsen, som turnerar genom Sverige. Just nu kan du se den i Göteborg.

Utställningen invigdes i Ronneby på det som skulle ha varit Charles Darwins tvåhundrade födelsedag – den 12 februari 2009.
 
På knappa 100 kvadratmeter utmanar Vetenskapelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, i Riksutställningars regi, till reflektion över människans tidlösa sökande efter mening och sanning med hjälp av tro och vetenskap: Vart är vi på väg? Varför? Vad och vem ska ge oss vägledning?

Utställningens främsta målgrupp är ungdomar och har ambitionen att stärka förståelsen och intresset för forskning.

Som ett spel

Förmodligen har producenterna tjuvlyssnat både en och två gånger på målgruppen innan man bestämde sig för att utforma vandringen som ett spel.
Besökarna är spelpjäserna som styr spelets, livets, utveckling men i detta spel finns det ingen som kommer först eller sist.
 
Förhoppningsvis leder spelet besökaren fram till svar på de "eviga frågorna", men man bör inte bli inte förvånad om man snubblar över frågor utan några svar eller till och med svar utan frågor!
 

Darwin mådde dåligt

En fråga utan ordentligt svar är fortfarande varför Darwin fick så ont i magen medan han så länge grunnande över, och till slut formulerande, sina tankar om arternas uppkomst.

Listan över hans krämpor bara växte med åren. Illamående, väderspänningar, klåda, trötthet, yrsel och svimningskänslor förvandlade den tidigare så sportige Darwin till en invalid som bara orkade arbeta några timmar per dag.

Nu tror sig författaren, läkaren, forskaren med mera Nils Uddenberg kommit svaret på spåren.
Mycket talar för att det inte var någon tropisk sjukdom som Darwin dragit på sig under sin långa resa, utan att hans besvär var psykosomatiska. 

Revolutionär mot sin vilja.

Darwin kom från en förmögen familj, gifte sig till ännu mer pengar och tillhörde en samhällsklass som lutade sig mot den religion som hans egen teori utmanade. Han blev revolutionär mot sin vilja!
Som sämst mådde han också just när han höll på att skriva "Om arternas uppkomst".
 
Den som vill studera Nils Uddenbergs funderingar närmare hittar dem i utställningskatalogen tillsammans med tre andra forskares essäer – Gunnar Broberg, Anna Tunlid och Anna Qvarnström. Deras bidrag kan du också läsa på forskning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fotnot: Vetenskapelsen tar vid där utställningen "Kaos von Linné", som visades under trehundraårsjubileet av Carl von Linnés födelse 2007, slutade. Den har utformats av Riksutställningar i samarbete med Vetenskapsrådet, Formas, Vitterhetsakademin och Länsmuseet på Gotland.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.