Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3

Kontroversiell begränsningsregel – något för VR?

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span> Huvudsekreterare Arne Johansson.

Forskningen sägs ha legat nere på universiteten de senaste månaderna. Det är väl en överdrift, men många är det som varit febrilt sysselsatta med arbetet kring de "strategiska forskningsansökningarna".

Nu kan vi konstatera att det arbetet resulterat i 112 ansökningar och en mycket tydlig effekt av hela processen är att den stimulerat till många nya samarbetsinitiativ. Drygt hälften (64 av 112) av ansökningarna beskriver samarbetskonstellationer mellan flera lärosäten. Det blir spännande att se om satsningarna kan leda till förverkligande av nya samarbeten.

Den 26 mars hade ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap möte och diskuterade bland annat den nya regel som det engelska forskningsrådet EPSRC just infört för att försöka minska belastningen på peer-review-systemet. Regeln innebär att sökande som fått avslag flera gånger i rad hindras från att kunna söka igen under ett år (man kan annars söka varje kvartal till EPSRC).

Det grundläggande behovet att minska belastningen på peer-review-systemet, till exempel genom att minska antalet ansökningar, är förstås detsamma i Sverige som i England. Man kan här också nämna att det europeiska forskningsrådet ERC har en betydligt strängare form av denna begränsningsregel.

Den mycket måttliga begränsningen som EPSRC infört har ändå väckt en hel del negativa reaktioner (se Nature Newslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) och funderingarna väcktes förstås kring hur ett liknande system skulle tas emot av det svenska forskarsamhället...

Arne Johansson
Huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknik

Datum: 2009-03-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.