Tentakel

Vill få hit fler internationella postdoktorer

För att berika idématerialet på svenska institutioner skickar Vetenskapsrådet årligen ut ett 70-tal svenska postdoktorer utomlands, men lika viktigt är att plocka in internationella postdoktorer till Sverige.

Därför kompletterar Vetenskapsrådet sedan 2005 sina postdoktorsstipendier med "anställning som postdoktor i Sverige". Denna anställningsform har två olika syften. Det ena är att ge svenska doktorer möjlighet att stanna i Sverige under sin postdoktorsperiod, av till exempel familjeskäl. Det andra är att locka utländska postdoktor till Sverige.
 

Locka hit de bästa

– Vi borde göra ännu mera reklam för att få flera internationella doktorer att söka från de riktigt bra forskningsinstitutionerna runt om i världen, till exempel Cambridge i Storbritannien och Ivy League-universiteten i USA, säger Arne Johansson, huvudsekreterare vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, som ser fram emot den kommande Högskolepropositionen, där förslagen i Ann Numhauser-Hennings befattningsutredning, Karriär för kvalitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (SOU 2007:98) kan komma in.
 

Karriärsteg i Högskoleproppen

Där föreslås att en anställning som postdoktor under två år ska införas som ett första karriärsteg. Postdoktorsanställningen ska ge den nyexaminerade doktorn möjlighet att vidareutveckla, kommunicera och nyttiggöra sin forskning – och fundera över karriärens fortsatta inriktning.

Hur mycket av hennes förslag som får gehör hos regeringen lär visa sig i den kommande Högskolepropositionen.


Datum: 2009-03-30
Skriv ut